Επιχειρηματικό «κρεσέντο» ώθησε την αγορά στις 850 μονάδες

Επιχειρηματικό «κρεσέντο» ώθησε την αγορά στις 850 μονάδες

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 18:30 Δημιουργία 11/03/21, 18:11
Αρθρογράφος: Βούλα Μαλαίνου
ΒΟΥΛΑ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

Ώθηση από τις πολλαπλές επιχειρηματικές εξελίξεις και στήριξη από τις τράπεζες έλαβε στη συνεδρίαση της Πέμπτης η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, η οποία «άγγιξε» τις 850 μονάδες, όπου και τερμάτισε.

Το ΧΑ αφότου εξέπεμψε το μήνυμα αφομοίωσης των 840 μονάδων στην έναρξη των συναλλαγών, στη συνέχεια «έπιασε» τα επίπεδα των 850 μονάδων, οπότε τώρα ο στόχος είναι η υπέρβασή τους.

Η αγορά επιβεβαίωσε ότι για να κάνει την έκπληξη, τολμώντας για το… κάτι παραπάνω, χρειάζεται τα «χαρτιά» του τραπεζικού κλάδου, πέρα σαφώς της όποιας κινητικότητας παρατηρείται σε άλλες «βαριές» μετοχές, όπως έγινε σήμερα με τη ΔΕΗ και την έκδοση του «πράσινου» ομόλογου, που υπερκαλύφθηκε 6 φορές, με προσφορές που «άγγιξαν» τα 3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 70% προήλθε από ξένα funds.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,06% στις 850,07 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 843,40 μονάδων (+0,27%) και 850,58 μονάδων (+1,12%).

Την ίδια ώρα, ο τζίρος ανήλθε στα 99,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 45,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 12 εκατ. τεμάχια.

Παράλληλα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 1,22%, στις 2.045,59 μονάδες, ενώ στο +0,70% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.171,18 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,14% στις 532,42 μονάδες.

Η προσοχή βέβαια σήμερα συνάμα επικεντρώθηκε και στο μεγάλο πακέτο του 3% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που άλλαξε χέρια στα 10 ευρώ, ανεβάζοντας τον τζίρο κατά 32 εκατ. Αγορά και επενδυτές παρακολουθούν τα νεότερα και στον κατασκευαστικό κλάδο, μετά τη συμφωνία για τη μεταβίβαση του συνόλου των μετοχών που κατέχει η ολλανδική Reggeborgh στη ΓΕΚ Τέρνα σε εταιρείες συμφερόντων Γεώργιου Περιστέρη και οικογένειας Μαριάννας Λάτση.

Ο κλάδος, εξάλλου, εκτιμάται ότι θα λάβει μεγάλη ώθηση από τα κεφάλαια, που θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στο τραπεζικό μέτωπο, το ενδιαφέρον προσέλκυσε η νέα τιτλοποίηση της Eurobank (Mexico), οι προβλέψεις της για φέτος και το σενάριο ο δείκτης των «κόκκινων» δανείων να προσεγγίσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις προσπάθειες των τραπεζών να επιταχύνουν τη μείωση των NPEs.

Σε επίπεδο μετοχών, ο ΟΛΠ ξεχώρισε με το μίνι ράλι που του έδωσε σήμερα 6%, με τη Eurobank να ολοκληρώνει στο +5,38%. Άνω του 2% ήταν η άνοδος σε Πειραιώς, ΓΕΚ Τέρνα, Εθνική και Λάμδα, και άνω του 1% σε Φουρλή, Motor Oil, ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ, Alpha Bank και Σαράντη.

Με μικρά κέρδη έκλεισαν οι ΟΤΕ, Μυτιληναίος, Jumbo, Coca Cola, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, Βιοχάλκο και ΟΠΑΠ, με τον Titan να μην έχει στο τέλος μεταβολή.

Αντίθετα, ήπιες απώλειες σημείωσαν οι ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ η Aegean έκλεισε με απώλειες 1,82%.

Αν σου άρεσε κάνε