Οι δηλώσεις Λαγκάρντ έδωσαν ισχυρή ώθηση στις Ευρωαγορές

Οι δηλώσεις Λαγκάρντ έδωσαν ισχυρή ώθηση στις Ευρωαγορές

ΑΓΟΡΕΣ UPD 20:15 Δημιουργία 27/07/23, 20:12
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ανοδικά κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στη συνεδρίαση της Πέμπτης, με τους επενδυτές να αξιολογούν θετικά τα μηνύματα που έστειλαν τόσο η Fed όσο κυρίως η ΕΚΤ για τα επόμενα βήματα τους. Εξάλλου, οι νέες μετριοπαθείς αυξήσεις των επιτοκίων δεν αποτέλεσαν έκπληξη και είχαν προεξοφληθεί προ πολλού.

Έτσι, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κατέγραψε σημαντική άνοδο 1,35% στις 471 μονάδες, αφήνοντας πίσω του τις πιέσεις των προηγούμενων ημερών. Με τους περισσότερους επιμέρους κλάδους να κινούνται ανοδικά ξεχώρισε ο ευρύτερος τεχνολογικός κλάδος με άλμα ύψους 4% και ειδικά τις μιντιακές μετοχές να κερδίζουν 4,4%.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 1,70% στις 16.406 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 εκτινάχθηκε σε ποσοστό 2,05% στις 7.465 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο αυξήθηκε κατά 0,21% στις 7.692 μονάδες.

Ανάλογο κλίμα και στην περιφέρεια με τον FTSE MIB στο Μιλάνο να παρουσιάζει δυναμική άνοδο ύψους 2,13% στις 29.597 μονάδες και τον IBEX 35 στη Μαδρίτη να κερδίζει 0,98% με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στις 9.694 μονάδες.

Η ΕΚΤ ανέβασε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,75% επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις. Όμως, το μεγάλο ζητούμενο ήταν η κατεύθυνση που θα δώσει για τις επόμενες κινήσεις της από το Σεπτέμβριο.

Με τον πληθωρισμό να υποχωρεί, αλλά να παραμένει ακόμη ψηλά σε σχέση με το όριο-στόχο του 2% η Κριστίν Λαγκάρντ στις δηλώσεις της δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρειαστούν περαιτέρω μέτρα, όμως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο παύσης στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. «Υπάρχει η πιθανότητα μιας αύξησης, υπάρχει και η πιθανότητα της παύσης» τόνισε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι όλα θα εξαρτηθούν από τα επόμενα μακροοικονομικά στοιχεία.

Για τους επενδυτές, αυτό ήταν ένα βήμα... πίσω σε σχέση με την μέχρι τώρα άκαμπτη στάση της προέδρου της ΕΚΤ και αυτό αποτυπώθηκε άμεσα και στο ταμπλό των χρηματιστηρίων.

Την ίδια γραμμή, εξάλλου, ακολούθησε χθες και ο Τζερόμ Πάουελ, στις δηλώσεις που έκανε μετά το πέρας της συνεδρίασης της Fed, στην οποία η αμερικανική κεντρική τράπεζα ανέβασε επίσης τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης. Ο κ. Πάουελ άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και αυτό της παύσης.

Στο στόχαστρο των επενδυτών παραμένει και η ροή των αποτελεσμάτων δευτέρου τριμήνου, καθώς η ατζέντα της ημέρας περιλάμβανε σημαντικά ονόματα όπως η Shell, η Renault, η Mercedes και η Barclays.

Στις αγορές εμπορευμάτων, οι πετρελαϊκές τιμές συνεχίζουν με αμείωτο ρυθμό την ανοδική τους πορεία με φόντο τη σύσφιγξη της παραγωγής από τα μέλη του ΟΠΕΚ+ και το αναβαθμισμένο outlook για την κινεζική και ευρύτερα την παγκόσμια οικονομία.

Η τιμή του Brent ανέβηκε πρόσκαιρα πάνω από το όριο των 84 δολαρίων το βαρέλι, για πρώτη φορά από τον Απρίλιο, αν και σταδιακά έχασε έδαφος στα 83,94 δολάρια με αύξηση ύψους 1,23%. Αντίστοιχα ανοδικό και το αμερικανικό WTI που ενισχύεται κατά 1,57% στα 80,02 δολάρια, ήτοι πάνω από το όριο των 80 δολαρίων.

Στον αντίποδα μεγάλες πιέσεις δέχτηκε η τιμή του χρυσού πέφτοντας κατά 1,30% στα 1.944 δολάρια την ουγγιά με φόντο τα στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ που ήταν καλύτερα από τα αναμενόμενα απομακρύνοντας την απειλή της ύφεσης.

Αντιστοίχως μετά και την άνοδο των επιτοκίων από τη Fed το αμερικανικό νόμισμα έχασε έδαφος με το δείκτη δολαρίου να υποχωρεί κατά 0,34% στο 1,1093 και την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να κινείται στο 1,0997.

Αν σου άρεσε κάνε