Σε στενωπό η ασθμαίνουσα κινεζική οικονομία

Σε στενωπό η ασθμαίνουσα κινεζική οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 19:39 Δημιουργία 28/07/23, 19:36
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Έπειτα από 45 χρόνια ισχυρής επέκτασης η οικονομία της Κίνας αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπη με μία παρατεταμένη περίοδο ισχνής ανάπτυξης, γεγονός το οποίο αναμένεται να επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία.

Η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε την αύξηση των προγραμμάτων στήριξης της οικονομίας της χώρας, με τους Κινέζους ηγέτες να τονίζουν πως «θα εφαρμόσουν και θα βελτιστοποιήσουν τα νέα μέτρα τους σε εύλογο χρονικό διάστημα» για την ενίσχυση της εγχώριας αγοράς ακινήτων αλλά και της αγοράς εργασίας. Παράλληλα το Πεκίνο ανακοίνωσε τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση της εγχώριας καταναλωτικής ζήτησης και την επίλυση των κρίσεων χρέους.

Το κινεζικό ΑΕΠ κατέγραψε άνοδο της τάξης του 6,3% σε ετήσιο επίπεδο το β’ τρίμηνο, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της κυβέρνησης της χώρας, ενώ αναμένονταν ανάπτυξη ύψους 7,3%.

Σε βάση τριμήνου, η οικονομική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,8%, πολύ χαμηλότερα από το αναμενόμενο 2,2%. Παράλληλα, η ανεργία των νέων αυξήθηκε σε ρεκόρ υψηλό του 21,3% τον Ιούνιο. Από την άλλη πλευρά η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε από το 3,5% του Μαΐου στο 4,4% τον Ιούνιο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της χώρας έχει θέσει αναπτυξιακό στόχο του 5% για το 2023, αρκετά κάτω από τον ετήσιο μέσο όρο ανάπτυξης του ΑΕΠ της οικονομίας του 9% από το 1978.

Τις περασμένες εβδομάδες, οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν σειρά μέτρων με τα οποία φιλοδοξούν να ενισχύσουν συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας και να ενθαρρύνουν τους ξένους, ιδιώτες επενδυτές όσον αφορά το μέλλον της κινεζικής οικονομίας.

Παρ’ όλα αυτά, τα ανακοινωθέντα μέτρα δεν εμπεριέχουν πολλές λεπτομέρειες, ενώ η πρόσφατη ανακοίνωση για την οικονομική κατάσταση της χώρας το τελευταίο τρίμηνο μεν αναφέρονταν σε μία δύσκολη πορεία χωρίς, όμως, να παρέχει λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο της Capital Economics, Τζούλιαν Έβανς-Πρίτσαρντ, «η κυβέρνηση μίλησε για τις δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζει χωρίς να ξεκαθαρίσει ποιές είναι αυτές. Έκανε αναφορές σε «ρίσκα» επτά φορές σε σχέση με τρεις στην προηγούμενη ανακοίνωσή της. Η απουσία οποιωνδήποτε συγκεκριμένων μέτρων, όμως, δεν είναι καθησυχαστική σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο».

Το τριπλό σοκ

Η κινεζική οικονομία συνεχίζει να υποφέρει από το «τριπλό σοκ» της πανδημίας και των lockdowns, της κατάρρευσης της αγοράς ακινήτων της και των ρυθμιστικών κινήσεων της κυβέρνησης του Σι Τζινπίνγκ η οποία προωθεί το πλάνο της «κοινής ευημερίας», σύμφωνα με τον αναλυτή της TS Lombard, Ρόρι Γκριν, ο οποίος υποστήριξε πως μεγάλο μέρος των δυσκολιών των οποίων αντιμετωπίζει η χώρα οφείλονται στο σοκ αυτό. Παρ’ όλα αυτά, υπογράμμισε πως τα προβλήματα αυτά ενδέχεται να μονιμοποιηθούν σε περίπτωση που η κυβέρνηση δε λάβει τα αναγκαία μέτρα.

Το βασικό σενάριο της TS Lombard αφορά τη σταθεροποίηση της κινεζικής οικονομίας στα τέλη του 2023 αλλά η εταιρεία υποστηρίζει πως η ασιατική οικονομία εισέρχεται σε μία περίοδο μακροπρόθεσμης επιβράδυνσης, αποφεύγοντας το πρόβλημα του στασιμοπληθωρισμού το οποίο αντιμετωπίζει η Ιαπωνία.

Αν και η έκθεση στην κινεζική αγορά θα είναι σημαντική για τις πολυεθνικές, ο Γκριν υπογράμμισε πως η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας θα μειώσει σημαντικά την ελκυστικότητα της χώρας ως επενδυτικού προορισμού .

Σύμφωνα με το CNBC, οι σημαντικότερες επιπτώσεις της επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας σε διεθνές επίπεδο θα αφορούν την αγορά των εμπορευμάτων και της βιομηχανίας. Όπως ανέφερε και ο Γκριν, «η Κίνα ναι μεν θα επενδύσει πολλά, αλλά θα επικεντρωθεί, πλέον, σε τομείς νέων τεχνολογιών όπως τα μικροτσίπ, τα ηλιακά πάνελ και τη ρομποτική. Σε γενικότερο επίπεδο, οι εποχές όπου εισήγαγε μεταλλεύματα από τη Βραζιλία και την Αυστραλία και ηλεκτρικές συσκευές από τη Γερμανία για να υποστηρίξει την αχόρταγη αγορά ακινήτων της έχουν, πια, τελειώσει».

Η αναβαθμονόμηση της κινεζικής οικονομίας προς τη νέα αυτή κανονικότητα φαίνεται και από τη σημαντική επένδυση των κινεζικών εταιρειών στην εξέλιξη και κατασκευή των ηλεκτρικών οχημάτων. Φέτος, η χώρα ξεπέρασε την Ιαπωνία και μετατράπηκε στη μεγαλύτερη εξαγωγέα αυτοκινήτων του κόσμου.

Αν σου άρεσε κάνε