Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές - Έχασε έδαφος ο Stoxx 600

Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές - Έχασε έδαφος ο Stoxx 600

ΑΓΟΡΕΣ UPD 20:06 Δημιουργία 28/07/23, 20:02
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν την Παρασκευή τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές αξιολόγησαν τα μηνύματα από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες διεθνώς, αλλά και την ροή των εταιρικών αποτελεσμάτων δευτέρου τριμήνου.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έχασε έδαφος σε ποσοστό 0,2% κλείνοντας στις 470 μονάδες, με τους επιμέρους κλάδους του να ακολουθούν διαφορετικές κατευθύνσεις. Πάντως, τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές του εξορυκτικού κλάδου.

Ωστόσο, στις μεγάλες αγορές της περιοχής το ταμπλό παρέμεινε «πράσινο» με τους δείκτες να διευρύνουν τα χθεσινά τους κέρδη. Ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 0,39% στις 16.469 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ανέβηκε κατά 0,15% στις 7.476 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο βελτιώθηκε σε ποσοστό 0,02% στις 7.694 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο δεν τα κατάφερε και έκλεισε τελικά με πτώση ύψους 0,33% στις 29.500 μονάδες, ενώ ο ΙΒΕΧ 35 στη Μαδρίτη διαμορφώθηκε στις 9.685 μονάδες μειωμένος κατά 0,10%.

Τα νεότερα στοιχεία για το ΑΕΠ των κυριότερων οικονομιών της Ευρωζώνης έφεραν δικαιολογημένα συγκρατημένη αισιοδοξία στην αγορά. Η Γερμανία έμεινε μεν στάσιμη, αλλά ουσιαστικά ξέφυγε από την ύφεση των προηγούμενων δύο τριμήνων, η Γαλλία αναπτύχθηκε κατά 0,5% από 0,1% το πρώτο τρίμηνο και η Ισπανία επίσης διευρύνθηκε σε ποσοστό 0,4%.

Την ίδια ώρα το ποσοστό του πληθωρισμού τόσο στη Γαλλία όσο και στη Γερμανία επιβραδύνθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα από την έναρξη του πολέμου για τον Ιούλιο. Αν και στην Ισπανία ο δείκτης παρουσίασε μια απροσδόκητη αύξηση στο 2,3%, με αποτέλεσμα έτσι να επανέλθει πάνω από το όριο του 2%, στη μεν Γαλλία κατέβηκε στο 5%, στη δε, Γερμανία έπεσε στο 6,2%, που είναι το χαμηλότερο σημείο από το Φεβρουάριο του 2022 και κάτω των προβλέψεων των αναλυτών.

Τα στοιχεία εκτιμήθηκε πως θα οδηγήσουν την ΕΚΤ να… ξανασκεφτεί την πιθανότητα περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων από το φθινόπωρο δεδομένου πως ο πληθωρισμός έχει μπει σε μια τροχιά αποκλιμάκωσης, την ώρα που η οικονομική ανάπτυξη παραμένει μεν θετική, αλλά κινείται σε χαμηλά επίπεδα.

Δεν είναι ίσως τυχαίο ότι η Κριστίν Λαγκάρντ, στις δηλώσεις της χθες, εμφανίστηκε για πρώτη φορά κάπως διαλλακτική στην πιθανότητα μιας παύσης τον Σεπτέμβριο, αν και όλα θα εξαρτηθούν προφανώς από τη ροή των μακροοικονομικών στοιχείων μέχρι το φθινόπωρο.

Στις αγορές εμπορευμάτων, οι πετρελαϊκές τιμές «πάτησαν» σήμερα φρένο, αλλά χωρίς να εμποδίσουν το συνολικά θετικό πρόσημο για την εβδομάδα, που σηματοδοτεί μάλιστα και την πέμπτη συνεχόμενη με κέρδη. Η τιμή του Brent διορθώνει ελαφρά σε ποσοστό 0,14% στα 84,12 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό WTI χάνει 0,22%. Στον αντίποδα η τιμή του χρυσού επιχειρεί να καλύψει μέρος του χαμένου εδάφους με άλμα ύψους 0,72% στα 1.959 δολάρια την ουγγιά.

Στις αγορές συναλλάγματος ο δείκτης δολαρίου υποχωρεί ελαφρά στο 101,50 με την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να κινείται στο 1,1037.

Αν σου άρεσε κάνε