Κερδοφόρα, «ταραχώδης» και με ταμείο... περιπτέρου η πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου

Κερδοφόρα, «ταραχώδης» και με ταμείο... περιπτέρου η πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 18:15 Δημιουργία 05/02/21, 18:01
Αρθρογράφος: Βούλα Μαλαίνου
ΒΟΥΛΑ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

Κέρδη πάνω από 2% για τον Γενικό Δείκτη και 3% για τον τραπεζικό επιφύλασσε η πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου για το Χρηματιστήριο Αθηνών, που χαρακτηρίστηκε από έντονη μεταβλητότητα, με τον τζίρο να παρουσιάζει απογοητευτική εικόνα, ενδεικτική της επενδυτικής επιφυλακτικότητας εν μέσω έντονης αβεβαιότητας για την πορεία της πανδημίας, τους εμβολιασμούς και τις προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας.

Η αγορά τερμάτισε τη συνεδρίαση της Παρασκευής στο «πράσινο», αλλά με ήπια άνοδο και κάτω από τη ζώνη των 770 μονάδων, την οποία παραλίγο και να ανακτήσει. Ο ΓΔ ήταν για ώρες ένα μόλις βήμα κάτω από αυτά τα επίπεδα, εντούτοις δεν πήρε το ρίσκο να τα «επισφραγίσει» και ενδεχομένως ξεπεράσει.

Η διστακτικότητα αυτή είναι απόρροια των ανακοινώσεων περί αυστηρότερων μέτρων στην Αττική και σε άλλες περιοχές, που βρίσκονται στο «κόκκινο», μέτρων που στοιχίζουν στην ελληνική οικονομία. Η αγορά φοβάται το σενάριο ενός ολικού lockdown, ανάλογου του Μαρτίου του 2020, το οποίο θα μπορούσε να κοστίσει έως και 3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του «Xrimaonline.gr». Οι ανησυχίες δε εντείνονται, στον απόηχο της παραδοχής του αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ, Θ. Σκυλακάκη πως οι δημοσιονομικοί πόροι είναι πλέον πεπερασμένοι, γι’ αυτό και η κυβέρνηση θα στραφεί σε στοχευμένες παρεμβάσεις στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,50% στις 764,60 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 762,05 μονάδων (+0,17%) και 770,58 μονάδων (+1,29%). Ο τζίρος ανήλθε στα 44 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 20,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 802 χιλ. τεμάχια.

Την ίδια ώρα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,63%, στις 1.782,15 μονάδες, ενώ στο +0,34% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.069,40 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,38% στις 458,46 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,02%, με τον FTSE 25 να ενισχύεται κατά 2,64%. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 3,43%.

Τεχνικά τώρα, για να υπάρξει ουσιώδης αλλαγή στο βραχυπρόθεσμο σκηνικό, απαιτείται κλείσιμο πάνω από τις 771 μονάδες, επίπεδο στο οποίο κινείται ο κινητός μέσος των 30 ημερών.

Τέλος, σε επίπεδο μετοχών, η Jumbo σημείωσε κέρδη 4,17% με τη Eurobank να ακολουθεί με το δικό της +2,08%, ενώ άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Βιοχάλκο, Alpha Bank, Coca Cola, ΔΕΗ και ΓΕΚ Τέρνα. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ, Φουρλής, Εθνική, Πειραιώς, Μυτιληναίος και Aegean.

Στον αντίποδα, η Λάμδα υποχώρησε κατά 1,10%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρ, Titan, Σαράντης, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΛΠ, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή και Motor Oil. Χωρίς μεταβολή η ΕΥΔΑΠ.

Αν σου άρεσε κάνε