Δίμηνο για «γερά νεύρα» με ασκήσεις ισορροπίας στο lockdown ακορντεόν

Δίμηνο για «γερά νεύρα» με ασκήσεις ισορροπίας στο lockdown ακορντεόν

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:29 Δημιουργία 01/02/21, 07:33
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Δίμηνο για «γερά νεύρα» θα είναι αυτό που ακολουθεί από σήμερα, 1η Φεβρουαρίου, καθώς η οικονομία θα προσπαθεί να ισορροπήσει στο «άνοιξε- κλείσε» σημαντικών δραστηριοτήτων και στα τοπικά lockdown.

Ένα ενδεχόμενο δε νέο γενικό lockdown, που άφησαν να αιωρείται κυβερνητικά στελέχη, θα δώσει τη χαριστική βολή και ενδέχεται το κόστος από τα περιοριστικά μέτρα να εκτοξευθεί από τα 500 εκατ. ευρώ στα 3 δισ. ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης ουσιαστικά προειδοποίησε χθες πως «τα δημόσια οικονομικά δεν είναι απεριόριστα και οι επόμενοι δυο μήνες θα είναι πολύ κρίσιμοι». Καθώς, συν τοις άλλοις, οι μεταλλάξεις του κορoνοϊού- με τις «προγνώσεις» ορισμένων επιστημόνων για τρίτο κύμα της πανδημίας τον Απρίλιο- και οι επιπτώσεις από την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης στη «βαριά βιομηχανία» της χώρας, τον τουρισμό, θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό τον ορίζοντα περιορισμού των μέτρων στήριξης, ο οποίος αρχικά είχε προσδιοριστεί έως τον Απρίλιο.

Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι το κόστος των νέων περιοριστικών μέτρων (δαπάνες προγραμμάτων ενίσχυσης σε συνδυασμό με απώλειες εσόδων) είναι επιπρόσθετο αυτού που έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό, περιορίζοντας έτσι τις κινήσεις του οικονομικού επιτελείου για περισσότερες ή πιο ενισχυμένες παρεμβάσεις στήριξης. Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, τα στελέχη του οικονομικού χαμηλώνουν ήδη τις προσδοκίες και πλέον δηλώνουν ότι η στήριξη των επιχειρήσεων, από την αναθεώρηση του πλαισίου των κρατικών ενισχύσεων από την Κομισιόν, θα εξαρτηθεί από τα δημοσιονομικά περιθώρια. Ενώ, και η πιθανότητα να υπάρξει μη επιστρεπτέο κομμάτι από τους τρεις πρώτους κύκλους της «επιστρεπτέας προκαταβολής» θα είναι ανάλογη των δημοσιονομικών δυνατοτήτων.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο του προϋπολογισμού, τα μέτρα στήριξης θα λήξουν έως τον Απρίλιο, ωστόσο οικονομικοί παράγοντες εκφράζουν φόβους πως η μεγαλύτερη διάρκεια στην πανδημία και η καθυστέρηση στην πορεία των εμβολιασμών φέρνει στην επιφάνεια το δυσμενές σενάριο. Με βάση αυτό, το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 1,5 μονάδα επιπλέον σε σχέση με το βασικό σενάριο και το πρωτογενές έλλειμμα θα διαμορφωθεί σε 4,5% του ΑΕΠ, από του 3,5% του ΑΕΠ του βασικού σεναρίου.

Αν σου άρεσε κάνε