Α. Καραμανλής: Τέσσερις άξονες για την ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα

Α. Καραμανλής: Τέσσερις άξονες για την ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 19:47 Δημιουργία 07/12/20, 19:38

Στους τέσσερις άξονες του σχεδίου του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, στο πλαίσιο της ομιλίας του στο 6ο Επιχειρηματικού Φόρουμ Ελλάδας - Σουηδίας, με θέμα τη βιώσιμη δημόσια κινητικότητα μέσω τεχνικών και δομικών αλλαγών, που διοργάνωσε το Ελληνοσουηδικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Ο κ. Καραμανλής στην ομιλία του επισήμανε ότι η δημόσια κινητικότητα άπτεται άμεσα της ανάπτυξης και της καθημερινότητας, για αυτό το λόγο κατέχει κεντρικό ρόλο στο σχεδιασμό του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Σημείωσε ότι οι νέες τεχνολογίες μεταβάλλουν ριζικά το τοπίο της κινητικότητας, με την ηλεκτροκίνηση να κατέχει ιδιαίτερη θέση επισημαίνοντας πως από την πρώτη μέρα σε αυτό το υπουργείο «δουλεύουμε συστηματικά για την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα, με έμφαση μάλιστα στις δημόσιες συγκοινωνίες. Αποτελεί κεντρική πολιτική προτεραιότητα της κυβέρνησής μας αλλά και προσωπικά του ίδιου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη». Σχολίασε, ωστόσο, πως η ηλεκτροκίνηση είναι ακόμα ένας τομέας o οποίος, δυστυχώς, δεν υπήρχε καν ως θέμα στην ατζέντα της προηγούμενης κυβέρνησης.

Οι τέσσερις άξονες του σχεδίου είναι :

Πρώτον, ανανέωση του γερασμένου στόλου των αυτοκινήτων στην Ελλάδα, με στόχο σε 10 χρόνια από σήμερα, το 2030, ένα στα τρία αυτοκίνητα που θα τίθενται σε κυκλοφορία να είναι ηλεκτρικά.

Το σχέδιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών καλύπτει κάθε κατηγορία:

• ΙΧ: Με σοβαρά κίνητρα για την αγορά ή μίσθωση ηλεκτρικών οχημάτων. Και για τα αυτοκίνητα και για τα δίκυκλα.

• Επαγγελματικά οχήματα: Αντίστοιχα κίνητρα δίνουμε και για τα ταξί, τα φορτηγά, αλλά και την ανανέωση με ηλεκτρικά οχήματα του στόλου των εταιρειών.

• Και βέβαια, λεωφορεία. Στο διαγωνισμό που ετοιμάζεται για τα νέα λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μεγάλο μέρος προβλέπεται να είναι ηλεκτροκίνητα. Ο κ. Καραμανλής σημείωσε μάλιστα ότι ήδη στους δρόμους της Αθήνα κάνουν δοκιμαστικά δρομολόγια δυο ηλεκτροκίνητα λεωφορεία και σύντομα θα βγει ξανά στο δρόμο και ένα τρίτο, ώστε να διαπιστωθεί στην πράξη σε ποιο βαθμό ταιριάζουν με τις ανάγκες της πόλης.

Αν σου άρεσε κάνε