Αρνητικό ρεκόρ για την Ελλάδα στον πληθωρισμό τροφίμων

Αρνητικό ρεκόρ για την Ελλάδα στον πληθωρισμό τροφίμων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 18:42 Δημιουργία 18/07/23, 18:36
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα παγκοσμίως με τον υψηλότερο πραγματικό πληθωρισμό τροφίμων, σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Συγκεκριμένα, η χώρα μας βρίσκεται στη 10η θέση με έναν πραγματικό πληθωρισμό 11%, όσο και η Βρετανία και η Σιέρα Λεόνε, ενώ πρώτη στη λίστα είναι η Ζιμπάμπουε με 80% και στην τέταρτη θέση η Τουρκία με 16%.

Ο πραγματικός πληθωρισμός ορίζεται από την Παγκόσμια Τράπεζα ως ο ονομαστικός πληθωρισμός τροφίμων μίας χώρας μείον τον γενικό πληθωρισμό της. Η Ελλάδα εμφανίζεται υψηλά στη λίστα αυτή, παρότι ο ονομαστικός πληθωρισμός τροφίμων δεν περιλαμβάνεται στην αντίστοιχη λίστα της Παγκόσμιας Τράπεζας με το top 10 των χωρών, επειδή εξακολουθεί και κινείται με διψήφια ποσοστά ενώ ο συνολικός πληθωρισμός αποκλιμακώθηκε σημαντικά.

Η διαφορά

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο γενικός πληθωρισμός έτρεχε τον Ιούνιο με ετήσιο ρυθμό 1,8%, με τη συμβολή κυρίως της μείωσης των τιμών ενέργειας, ενώ ο πληθωρισμός των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών έτρεχε τον ίδιο μήνα με 12,2% από 11,8% τον Μάιο.

Φαίνεται, επομένως, ότι οι τιμές των τροφίμων συνεχίζουν να αυξάνονται στην Ελλάδα, ενώ έχουν μειωθεί οι τιμές της ενέργειας και γενικότερα ο πληθωρισμός στη χώρα.

Οι τιμές των αγροτικών προϊόντων

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, σημαντική είναι και η μείωση των διεθνών τιμών ορισμένων αγροτικών προϊόντων μετά την κρίση που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Για παράδειγμα, οι τιμές του σιταριού και του καλαμποκιού έχουν μειωθεί 19% σε ετήσια βάση. Σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2021, οι τιμές του καλαμποκιού είναι 4% χαμηλότερες, ενώ του σιταριού και του ρυζιού είναι υψηλότερες μόνο κατά 1% και 3%, αντίστοιχα.

Υψηλές αυξήσεις σχεδόν παντού στον πλανήτη

Οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων παραμένουν υψηλές στις περισσότερες χώρες του κόσμου, με τις μεγαλύτερες να καταγράφονται στη Βενεζουέλα (414%), τον Λίβανο (304%), τη Ζιμπάμπουε (256%), την Αργεντινή (118%) και το Σουρινάμ (71%), στις οποίες και ο συνολικός πληθωρισμός έχει φτάσει στην στρατόσφαιρα. Στην όγδοη θέση βρίσκεται η Τουρκία, όπου οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν 54%.

Το πρόβλημα της ακρίβειας στα τρόφιμα μαστίζει πάντως το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι αυξήσεις πάνω από 5% σημειώθηκαν στο:

-61,1% των χωρών με χαμηλό εισόδημα

-79,1% των χωρών με χαμηλό έως μεσαίο εισόδημα]

-70% των οικονομιών με μεσαίο έως υψηλό εισόδημα και το

-78,9% των οικονομιών με υψηλό εισόδημα

Ο πληθωρισμός των τροφίμων ήταν υψηλότερος από τον συνολικό πληθωρισμό σχεδόν στο 80% των 163 χωρών, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Αν σου άρεσε κάνε