Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να ρυθμίσετε τα κορονοχρέη

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να ρυθμίσετε τα κορονοχρέη

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 14:36 Δημιουργία 15/07/21, 14:25
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σε 36 έως 72 δόσεις «κλείδωσε» η ρύθμιση για τα χρέη της πανδημίας προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, δηλαδή για τις οφειλές που τα οποία έχουν δημιουργηθεί από το Μάρτιο του 2020 έως σήμερα, επιβεβαιώνοντας το πρωινό ρεπορτάζ του «Xrimaonline.gr».

Η ρύθμιση αυτή αφορά 826.435 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, οι οποίοι άφησαν ληξιπρόθεσμες οφειλές μόνο προς την εφορία, 2,26 δισ. ευρώ και χαρακτηρίζονται πληγέντες, καθώς είτε περιλαμβάνονται στη λίστα των ΚΑΔ δικαιούχων ενίσχυσης, είτε έχουν υποστεί κούρεμα ενοικίων, είτε είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, είτε έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής εργασίας, ή έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα Συν-Εργασία.

Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα επανένταξης σε ρυθμίσεις οφειλών όπως η 100 ή 120 δόσεων όλων των πληττόμενων που δεν κατάφεραν να τις κρατήσουν. Η επανένταξη θα γίνει με τους ίδιους όρους που είχαν και με καταβολή της δόσης του Αυγούστου ενώ οι δόσεις που χάθηκαν θα μεταφερθούν στο τέλος της ρύθμισης.

Η νέα ρύθμιση αφορά πάσης φύσεως φορολογικές οφειλές (ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, εισόδημα) αλλά και ασφαλιστικές οφειλές σε εκκρεμότητα από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Ιούλιο του 2021.

Οι οφειλέτες, εφόσον επιλέξουν 72 δόσεις, θα επιβαρυνθούν με επιτόκιο 2,5% ενώ στις 36 δόσεις η αποπληρωμή είναι απολύτως άτοκη.

Η πρώτη δόση καταβάλλεται τον Ιανουάριο του 2022.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας από το βήμα της Βουλής, ανακοινώνοντας τη ρύθμιση μετά από συμφωνία με τους θεσμούς:

Λειτουργώντας με βάση τις παραπάνω αρχές, σήμερα, με απόλυτη συναίσθηση της πραγματικότητας και των δυσκολιών που έχει επιφέρει η πανδημία του κορονοϊού στην πραγματική οικονομία, προχωράμε σε μια νέα, γενναία ρύθμιση των φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών που «γεννήθηκαν» στην πανδημία.

Ρύθμιση με την οποία παρέχονται πολύ σημαντικές διευκολύνσεις στους οφειλέτες που επλήγησαν από την κρίση, καθώς παρατείνεται, διευρύνεται και βελτιώνεται το υφιστάμενο πλαίσιο διευθέτησης των οφειλών τους, ενώ παράλληλα προσφέρεται η ευκαιρία αναβίωσης παλαιότερων ρυθμίσεων.

Ειδικότερα, με τις σημερινές παρεμβάσεις:

1ον. Διευρύνουμε τον χρονικό ορίζοντα κάλυψης των οφειλών από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και σήμερα.

2ον. Διευρύνουμε τον αριθμό των δόσεων από 24 άτοκες ή 48 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο, σε 36 άτοκες ή 72 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη ανάσα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

3ον. Διευρύνουμε σημαντικά την περίμετρο των δικαιούχων, συμπεριλαμβάνοντας όλους όσους επλήγησαν οποιαδήποτε στιγμή από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα.

Συγκεκριμένα, τρέχουσες φορολογικές (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κτλ.) και ασφαλιστικές οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του Κορονοϊού, θα μπορούν να ρυθμιστούν σε έως 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%, ή 36 δόσεις άτοκα, με καταβολή της 1ης δόσης τον Ιανουάριο του 2022.

Η ρύθμιση αφορά επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό και οφειλές που έχουν ήδη βεβαιωθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας (από Μάρτιο 2020 έως σήμερα).

Οι κατηγορίες οφειλετών που εμπίπτουν στην ρύθμιση είναι:

  • Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν χαρακτηριστεί ως πληττόμενοι βάσει ΚΑΔ από το Υπουργείο Οικονομικών (θα χρησιμοποιηθεί η διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου 2020). Υπολογίζεται ότι στους επιλέξιμους ΚΑΔ περιλαμβάνεται το 78% των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών της χώρας.

  • Εργαζόμενοι που η σύμβαση εργασίας τους έχει τεθεί σε προσωρινή αναστολή και έχουν λάβει αποζημίωση ειδικού σκοπού ή είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ.

  • Ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν λάβει μειωμένο μίσθωμα βάσει δήλωσης COVID.

  • Άνεργοι εγγεγραμμένοι το εν λόγω διάστημα στον ΟΑΕΔ.

Επιπλέον οι ανωτέρω οφειλέτες που απώλεσαν ρύθμιση τμηματικής καταβολής (π.χ. 120 δόσεων) από τον Μάρτιο του 2020 έως σήμερα, δύναται να αναβιώνουν τη ρύθμιση με όλα τα ευεργετήματα με την καταβολή της δόσης του Αυγούστου, και οι απολεσθείσες δόσεις μεταφέρονται στο τέλος της ρύθμισης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της φορολογικής αρχής, η δυνατότητα ρυθμίσεων αφορά 134.455 νομικά πρόσωπα, 392.785 φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και 299.195 φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που έχουν δημιουργήσει μη ρυθμισμένα ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 2,26 δισ. ευρώ προς τη φορολογική αρχή την εν λόγω περίοδο και ανήκουν στις επιλέξιμες κατηγορίες πληττομένων.

Αν σου άρεσε κάνε