Εξόφληση σε 36 και 72 άτοκες δόσεις για τα κορονοχρέη

Εξόφληση σε 36 και 72 άτοκες δόσεις για τα κορονοχρέη

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:23 Δημιουργία 15/07/21, 07:45
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Την εξόφληση σε 36 άτοκες και 72 έντοκες δόσεις του συνόλου των χρεών σε εφορία και ταμεία που δημιουργήθηκαν στην πανδημία, προβλέπει, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η τελική ρύθμιση που οριστικοποιείται σήμερα στην τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών.

Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, όλα τα χρέη που συσσωρεύτηκαν κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης (από τον Μάρτιο 2020 έως και τώρα) θα αποπληρωθούν σε έως και 6 έτη, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2022. Εκτός από τις βεβαιωμένες οφειλές στις εφορίες που δεν τελούν σε καθεστώς ρύθμισης και για τις οποίες έχει χορηγηθεί αναστολή είσπραξης και παράταση καταβολής έως 31/12/2021, στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν και οφειλές που αφορούν στον φόρο εισοδήματος, αλλά και στον ΕΝΦΙΑ. Οι 36 δόσεις θα είναι άτοκες, ενώ στην περίπτωση που ο φορολογούμενος επιλέξει μεγαλύτερο αριθμό δόσεων, αυτές θα επιβαρύνονται με επιτόκιο της τάξης του 2,5%.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, η νέα ρύθμιση θα αφορά στο τμήμα της κοινωνίας που πλήττεται, ήτοι σε όσους επιχειρήσεις και επαγγελματίες περιλαμβάνονται στη διευρυμένη λίστα των ΚΑΔ του Απριλίου, σε όσους βρίσκονται σε αναστολή εργασίας ή στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», στους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν υποβάλει «Δήλωση Covid» και στους εγγεγραμμένους ανέργους στον ΟΑΕΔ.

Έτσι, στη ρύθμιση θα μπορούν να υπαχθούν:

-Όλες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και στα Ελεγκτικά Κέντρα αρρύθμιστες οφειλές (ΦΠΑ, φόρος μισθωτών υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής, πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων).

-Όλες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και στα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές που ήταν ληξιπρόθεσμες.

-Οι ασφαλιστικές εισφορές που έχουν «παγώσει».

-Φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών θα δώσει τη δυνατότητα να επανενταχθούν στις ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων, τις οποίες έχασαν στους προηγούμενους μήνες, σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή ή υπέστησαν απώλεια τζίρου, καθώς και σε εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας. Στις προϋποθέσεις επανένταξης είναι να έχουν καταβάλει όλες τις δόσεις των συγκεκριμένων ρυθμίσεων έως την 31η Δεκεμβρίου 2019 για όσους είναι στις 100 δόσεις, και έως τον Ιανουάριο 2020, για όσους είναι στις 120 δόσεις. Ήτοι, όλοι όσοι ήταν συνεπείς στην εξυπηρέτηση των ρυθμίσεων προ της πανδημίας. Πρόκειται για την 4η κατά σειρά ευκαιρία, καθώς η πρώτη ήταν με την ισχύ των συγκεκριμένων ρυθμίσεων, η δεύτερη δόθηκε στο δίμηνο Νοεμβρίου- Δεκεμβρίου 2020 και η τρίτη τον περασμένο Απρίλιο.

Αν σου άρεσε κάνε