Κ. Καραμανλής: Ανανέωση στόλου λεωφορείων μέσω leasing

Κ. Καραμανλής: Ανανέωση στόλου λεωφορείων μέσω leasing

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 20:04 Δημιουργία 04/09/20, 19:56

Στην ανάγκη αναβάθμισης του στόλου αλλά και την αύξηση των λεωφορείων για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού ειδικά εν μέσω πανδημίας μέσω leasing, αναφέρθηκε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κ. Καραμανλής.

«Είναι ξεκάθαρο αυτό που κάνει η κυβέρνηση. Μεταφέρει συγκοινωνιακό έργο, διότι αυτήν τη στιγμή και στον ΟΑΣΘ και στον ΟΑΣΑ δεν μπορούμε, με το στόλο που έχουμε, να εξυπηρετήσουμε τους πολίτες, ειδικά, στην εποχή και στην περίοδο της πανδημίας. Για τα ΚΤΕΛ χρησιμοποιούμε νόμο, που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ για την απευθείας ανάθεση. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος υποτίθεται ότι εναντιώνεται στους ιδιώτες, είχε κάνει συγκεκριμένη νομοθεσία, αφού είχε κάνει το τραγικό λάθος να κρατικοποιήσει τον ΟΑΣΘ, να μεταφέρει συγκοινωνιακό έργο στους ιδιώτες» δήλωσε ο υπουργός, ενώ συμπλήρωσε «Εμείς πιστεύουμε στο θεσμό του leasing, που εφαρμόζεται παντού. Όσον αφορά και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, το κόστος που έχει το ΚΤΕΛ είναι λιγότερο από το μισό. Το οχηματοχιλιόμετρο των ΚΤΕΛ στη Θεσσαλονίκη είναι 1,47, όταν ο ΟΑΣΘ το κάνει στο 3.90. Άρα, είναι 3 φορές πιο ακριβό. Πρέπει, να απολογούμαστε στο επιβατικό κοινό. Το επιβατικό κοινό, είμαι σχεδόν πεπεισμένος ότι, δεν το ενδιαφέρει, πλέον, ποιος ασκεί το συγκοινωνιακό έργο. Το κράτος πρέπει, να έχει την εποπτεία», δήλωσε ο κ. Καραμανλής.

Απαντώντας δε σε ερώτηση του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Βασίλη Βιλιάρδου σχετικά με το αν έπρεπε η επιλογή του leasing να περάσει από έγκριση της Βουλής, ο υπουργός απάντησε: «Ο θεσμός του leasing είναι μια πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση. Για πρώτη φορά στο ελληνικό Δημόσιο, αντί να έχουμε μόνο λεωφορεία που αγοράζουμε, έχουμε λεωφορεία με leasing, με αποτέλεσμα να είναι πολύ πιο φθηνή και καλύτερη υπηρεσία. Θεωρώ ότι αν πάμε στη Θεσσαλονίκη και δούμε τα 120 λεωφορεία, που εκτελούν τις διαδρομές των ΚΤΕΛ, νομίζω ότι όλοι θα διαπιστώσουν ότι το επιβατικό κοινό είναι πολύ ευχαριστημένο με την υπηρεσία, που προσφέρουν».

Ο Κ. Καραμανλής ενημέρωσε την κοινοβουλευτική επιτροπή παραγωγής και εμπορίου και για το Τμήμα Θέρμης- Γαλάτιστα στον οδικό άξονα Θεσσαλονίκης-Πολυγύρου, που εκτελεί η «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» . Το έργο μήκους 23,4 χιλιομέτρων, αρχίζει από τον κόμβο της Θέρμης και καταλήγει στον ισόπεδο κόμβο της παράκαμψης του οικισμού της Γαλάτιστας, ενώ ως αυτή τη στιγμή έχει ολοκληρωθεί μόλις κατά 45%.

Η κατασκευή θα αποτελείται από πρωτογενείς παρεμβάσεις όπως οι 8 ισόπεδοι κόμβοι, η εγκατάσταση ηλεκτροφωτισμού σε όλους τους κόμβους και η τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας νέων προδιαγραφών αλλά και από δευτερογενείς παρεμβάσεις, όπως η αντιπλημμυρική αναβάθμιση με εργασίες αποχέτευσης όμβριων και αποστράγγισης.

«Πρόκειται για ένα έργο, που βελτιώνει τα επίπεδα οδικής ασφάλειας για τις μετακινήσεις και οχημάτων και πεζών. Η εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Πολυγύρου εξυπηρετεί πολύ μεγάλους, πολύ υψηλούς κυκλοφοριακούς φόρτους καθ' όλη τη διάρκεια του έτους λόγω της αυξανόμενης οικιστικής ανάπτυξης, αλλά και με εποχιακές αιχμές λόγω σύνδεσης με τουριστικές περιοχές, όπως είναι η Χαλκιδική αλλά και το Άγιο Όρος. Διαθέτει τεταμένη χάραξη σε πολλές θέσεις, με αποτέλεσμα να αναπτύσσουν τα οχήματα πολύ υψηλές ταχύτητες κι αυτό να δημιουργεί αρκετά προβλήματα και ως εκ τούτου το έργο κρίνεται απαραίτητο ιδίως για να υπηρετήσει την προσπάθεια οδικής ασφάλειας» επεσήμανε ο υπουργός.

Αν σου άρεσε κάνε