Πόνος στις πατούσες: Ποιες είναι οι αιτίες;

ΥΓΕΙΑ Δημιουργία 26/10/17, 05:47

[ad_1]

Ο πόνος στις πατούσες έχει πολλές αιτίες ανάλογα με το σημείο που εκδηλώνεται, φτέρνα, δάκτυλα, καμάρα πέλμα.

Οι πιο συχνές παθήσεις που εκδηλώνονται με πόνο στις πατούσες είναι οι εξής:

Μεταταρσαλγία

Η μεταταρσαλγία είναι η πιο συνηθισμένη στις μεσήλικες γυναίκες, αλλά και στις γυναίκες που φορούν ψηλοτάκουνα παπούτσια. Η κατάσταση αυτή συμβαίνει κυρίως λόγω της ορθοστασίας, του σωματικού βάρους, αλλά και τον τύπο παπουτσιού που φοράει κάποιος.

Συνήθως ο πόνος εντοπίζεται κάτω από τις κεφαλές του 2ου, 3ου, ή 4ου μεταταρσίου οστού. Χαρακτηρίζεται από τους ασθενείς ως βαθύ, σταθερό άλγος με ή χωρίς καυσαλγία (αίσθημα καψίματος).

Πελματιαία απονευρωσίτιδα

Η πελματιαία απονευρωσίτιδα αποτελεί μία επώδυνη κατάσταση της πτέρνας και του πέλματος, η οποία «χτυπά» όσους κάνουν καθιστική ενώ προσβάλει συχνότερα γυναίκες ηλικίας μεταξύ 40 και 60 ετών.

Οι κύριες αιτίες που την προκαλούν είναι ο τραυματισμός, η παρατεταμένη ορθοστασία ή κούραση, το βάδισμα σε ανώμαλο έδαφος, τα καινούρια υποδήματα αλλά και η αύξηση βάρους.

Άλλες αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν πόνο στις πατούσες είναι:

Κότσι

Τα κότσια συχνά αναπτύσσονται σταδιακά από τη χρήση στενών παπουτσιών.

Κάλοι και υπερκερατώσεις

Παχυμένο δέρμα εξαιτίας τριβής ή πίεσης.

Πελματιαίες μυρμηγκιές

Πλατυποδία

Παπούτσια που δεν εφαρμόζουν καλά συχνά προκαλούν τέτοια προβλήματα.

Το νεύρωμα Morton που εκδηλώνεται με πόνο στο πέλμα (και μερικές φορές στα δάκτυλα), ιδιαίτερα όταν φοράτε παπούτσια ή πιέζετε την περιοχή. Το νεύρωμα του Morton είναι περισσότερο συχνό στις γυναίκες παρά στους άντρες.


Αν σου άρεσε κάνε