Ποιες κακές συνήθειες αυξάνουν τον κίνδυνο;

ΥΓΕΙΑ Δημιουργία 24/10/17, 05:35

[ad_1]

Κατά την διάρκειά της παρατηρείται σταδιακή μείωση της πυκνότητας και ποιότητάς τους, με αποτέλεσμα αυτά με την πάροδο του χρόνου να γίνονται πιο εύθραυστα και λεπτά.

Έτσι προκαλείται αυξανόμενος κίνδυνος κατάγματος των οστών, καθώς μειώνεται η ανθεκτικότητα και η ελαστικότητά τους. Πλήττει κυρίως τις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες, κυρίως μετά την εμμηνόπαυση.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η πάθηση προσβάλλει μία στις τρείς γυναίκες ηλικίας 60-70 χρόνων και δύο στις τρεις ηλικίας άνω των 80χρόνων.

Σήμερα στην Ελλάδα υπολογίζεται πως περίπου 400.000 γυναίκες άνω των 50 χρόνων πάσχουν από βαριά οστεοπόρωση της σπονδυλικής στήλης που συνοδεύεται από κατάγματα σπονδύλων. Ο αντίστοιχος αριθμός ανδρών με βαριά οστεοπόρωση υπολογίζεται σε περίπου 50000.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες πάσχουν από οστεοπόρωση περίπου 14.000.000 άτομα καιέχει υπολογισθεί ότι κάθε χρόνο συμβαίνουν 1.500.000 νέα κατάγματα λόγω οστεοπόρωσης . Τα 750.000 από αυτά συμβαίνουν στην Σπονδυλική Στήλη.

Ποιες κακές συνήθειες αυξάνουν τον κίνδυνο;

Εξαντλητικές δίαιτες

Όσοι ακολουθούν εξαντλητικές δίαιτες ανεξαρτήτως ηλικίας, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν οστεοπόρωση. Αυτό συμβαίνει επειδή τα πιο λεπτά και λιγότερο συμπαγή οστά των λιποβαρών γυναικών χάνουν πιο εύκολα το περιεχόμενό τους σε ασβέστιο και άλλα μεταλλικά άλατα.

Καφές και αλκοόλ

Η μέτρια κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ δεν αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης οστεοπόρωσης. Όμως στην περίπτωση που το παρακάνετε τότε αυξάνονται οι πιθανότητες εκδήλωσης οστοπόρωσης.

Τροφές πλούσιες σε χοληστερίνη

‘Οσοι άνδρες και γυναίκες καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε χοληστερίνη έχουν αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν οστεοπόρωση.

Αλάτι

Η υπερβολική πρόσληψη αλατιού αυξάνει την αποβολή του ασβεστίου στα ούρα με συνέπεια να το στερεί από τα οστά. Ελλατώστε το και νοστιμίσετε το φαγητό με μπαχαρικά.


Αν σου άρεσε κάνε