Τι είναι και πώς μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε;

ΥΓΕΙΑ Δημιουργία 19/10/17, 06:08

[ad_1]

Μερικές σωματικές ασθένειες πιστεύεται ότι είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στο να επιδεινωθούν εξαιτίας παραγόντων ψυχικής υγείας, όπως το στρες και το άγχος.

Όταν συμβαίνει αυτό, τότε ορισμένες ασθένειες εκδηλώνονται με ψυχοσωματικά συμπτώματα.

Ποιες ασθένειες είναι ψυχοσωματικές;

Σε ένα βαθμό, οι πιο πολλές ασθένειες μπορούν να χαρακτηριστούν ως ψυχοσωματικές, αφού αφορούν τόσο το μυαλό, όσο και το σώμα.

Ο όρος ψυχοσωματική διαταραχή χρησιμοποιείται κυρίως για να περιγράψει μια σωματική ασθένεια που εικάζεται ότι προκαλείται, ή επιδεινώνεται, από ψυχικούς παράγοντες.

Τα συνηθέστερα ψυχοσωματικά συμπτώματα αφορούν τις ημικρανίες, τα προβλήματα στο στομάχι και το έντερο (χαρακτηριστικό παράδειγμα το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου), τις δερματικές ενοχλήσεις (έκζεμα, επίμονος κνησμός, ερυθρότητα του δέρματος, σπυράκια) και το καρδιαγγειακό σύστημα (ταχυκαρδίες, έκτακτες συστολές, αύξηση της αρτηριακής πίεσης).

Αρκετά συχνά οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες των δύο φύλων (στυτική δυσλειτουργία, πόνος κατά την επαφή) ή και συμπτώματα από το ουρολογικό-αναπαραγωγικό σύστημα (π.χ. προστατοδυνία), αρκετές φορές ακόμη και η αδυναμία εγκυμοσύνης, θεωρείται ότι έχουν ψυχοσωματική βάση.

Οι ψυχοσωματικές ενοχλήσεις βέβαια μπορούν να παρουσιαστούν και σε όσα παιδιά αντιμετωπίζουν έντονο στρες ή θλίψη μπορεί να έχουν ενούρηση κατά τη διάρκεια της νύχτας, δυσκολία στον ύπνο, καθώς και εφιάλτες.

Ωστόσο, τα συνήθη σημάδια των ψυχοσωματικών ενοχλημάτων είναι:

– Ταχυκαρδία

– Αίσθημα αδιαθεσίας (ναυτία)

– Τρέμουλο

– Εφίδρωση

– Ξηροστομία

– Πόνο στο στήθος

– Πονοκέφαλο

– Έναν “κόμπο” στο στομάχι

– Γρήγορη αναπνοή

Όταν ο παθολόγος δεν είναι αρκετός
Δεν είναι εύκολη η αντιμετώπιση των ψυχοσωματικών παθήσεων, αλλά υπάρχουν διάφοροι τρόποι που μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς όπως:

Υιοθέτηση ενός σταθερού προγράμματος κανονικού ύπνου και φαγητού, που περιλαμβάνει την σωματική άσκηση
Εκμάθηση τεχνικών χαλάρωσης π.χ. γιόγκα, σωστές αναπνοές, μουσική, τάι τσι, μασάζ,


Αν σου άρεσε κάνε