Έτοιμη η επιτροπή για τον φορέα που θα αξιολογεί και θα εγκρίνει τα νέα φάρμακα! Όλες οι πληροφορίες

ΥΓΕΙΑ Δημιουργία 18/10/17, 08:41

[ad_1]



Στη δημοσιότητα αναμένεται να δοθεί τις επόμενες ημέρες η επιτροπή η οποία θα δημιουργήσει όλες τις προϋποθέσεις για τη σύσταση φορέα Αξιολόγησης των Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ).


Πρόκειται για τον φορέα που θα εγκρίνει ουσιαστικά την αποζημίωση από την κοινωνική ασφάλιση των νέων φαρμάκων που εισάγονται στη χώρα μας.
Θα αποφαίνεται δηλαδή ποια φάρμακα είναι καινοτόμα και ποια ώστε να αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ.

Ήδη εδώ και εβδομάδες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας – λένε υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στο HealthReport.gr- προετοίμαζε και ενημερωνόταν από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα για το πως θα πρέπει να δημιουργηθεί ο νέος φορέας και ποια θα είναι τα κριτήρια αξιολόγησης ενός νέου καινοτόμου φαρμάκου.

Τις επόμενες ημέρες, αναφέρουν οι ίδιες πηγές του HealthReport.gr, θα δοθούν στη δημοσιότητα όλες οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία του φορέα, ποιοι θα συμμετέχουν αλλά και με ποιο τρόπο θα λειτουργεί.

Στην ουσία θα είναι ο μετασχηματισμός της σημερινής επιτροπής Θετικής Λίστας, που θα μετεξελιχθεί σε επιτροπή αξιολόγησης τεχνολογίας υγείας ενώ πολλά από τα πρόσωπα που συμμετάσχουν σήμερα, αναμένεται να είναι και στο νέο φορέα.

Πάντως τα κριτήρια αξιολόγησης και έγκρισης αποζημίωσης για ένα φάρμακο, θα είναι κυρίως με βάση τη θεραπευτική προστιθέμενη αξία και την κλινική αποτελεσματικότητα του σκευάσματος.

Με βάση τις δεσμεύσεις της χώρας μας προς τους δανειστές, η δημιουργία του νέου φορέα (ΗΤΑ) θα πρέπει να προωθηθεί άμεσα. Μέχρι τότε το υπουργείο Υγείας κάνει διαπραγματεύσεις για τις τιμές ειδικά των ακριβών φαρμάκων. Διαβάστε ΕΔΩ για τα υποχρεωτικά παζάρια που γίνονται άρον άρον με εντολή τρόικας: “Παζάρια «εξπρές» για μειώσεις στις τιμές 22 φαρμάκων μέχρι τέλος του έτους! Όλο το παρασκήνιο”

Να σημειωθεί ότι αντίστοιχος φορέας αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας υπάρχει στις περισσότερος Ευρωπαϊκές χώρες και εκτός των άλλων καθορίζει ουσιαστικά και την τελική φαρμακευτική δαπάνη, αφού στην πορεία πολλά φάρμακα κόβονται όταν κρίνεται πως δεν πληρούν τις προϋποθέσεις αποτελεσματικότητας ή καινοτομίας.


Αν σου άρεσε κάνε