Καμπανάκι επιστημόνων για συνδυαστικό κύμα κορονοϊού και γρίπης

Καμπανάκι επιστημόνων για συνδυαστικό κύμα κορονοϊού και γρίπης

ΥΓΕΙΑ UPD 15:20 Δημιουργία 01/11/22, 15:15
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Προ των πυλών φαίνεται ότι βρίσκεται ένα νέο κύμα κορονοϊού σε συνδυασμό με την εποχική γρίπη, με τους επιστήμονες να εκφράζουν έντονη ανησυχία για απρόβλεπτες συνέπειες.

Γι αυτό και ολόκληρη η Ευρώπη είναι υπ’ ατμόν, με τους επιστήμονες να εκτιμούν ότι μπορεί ένα τέτοιο διπλό κύμα πανδημίας και γρίπης να φέρει ξανά τα πάνω κάτω στη Γηραιά Ήπειρο.

Τα σημάδια πάντως δεν φαίνεται να είναι καλά καθώς καθημερινά τα κρούσματα του κορονοϊού αυξάνονται στη χώρα μας και χωρίς να έχει μπει ακόμη ο χειμώνας.

Για αυτό το λόγο οι επιστήμονες συστήνουν τον εμβολιασμό τόσο για την Covid-19 όσο και κατά της γρίπης στα άτομα που ανήκουν κυρίως στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε πρώτη η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, η οποία ανέφερε χαρακτηριστικά πως ο Οκτώβριος είναι ο καιρός των ιώσεων, ενώ ο κορονοϊός παρουσιάζει έξαρση. «Υπάρχει μία αύξηση γύρω στο 8% με 10%, πολύ περισσότερο στην Ευρώπη. Υπάρχει αύξηση νοσηλευομένων πάνω από 31% στην Ιταλία και την Αγγλία (+45%) και έχει ξεκινήσει ο προβληματισμός σε όλους μας. Θα μπει η γρίπη, έχουν μπει ήδη άλλες ιώσεις, θα έχουμε το κοκτέιλ, χρειάζεται προσοχή»

Άρνηση για τα εμβόλια

Την ίδια στιγμή, απρόθυμοι να εμβολιαστούν μία ακόμη φορά φαίνεται ότι είναι οι πολίτες. Ενδεικτικό είναι ότι το 84% των Ελλήνων ηλικίας άνω των 65 χρόνων δεν έχει κάνει την ενισχυτική δόση

Μάλιστα, ο αρνητισμός των πολιτών για νέο εμβολιασμό για τον κορονοϊό φθάνει και στα αυτιά της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και δεν αποκλείεται να επανέλθει το επόμενο διάστημα με νέα μηνύματα υπέρ των εμβολίων ειδικά για τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.

«Για αυτούς που ίσως ανησυχούν λιγότερο σχετικά με τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν, το μήνυμα ότι η πανδημία έχει τελειώσει σε συνδυασμό με την απουσία μιας μεγάλης εκστρατείας ενημέρωσης ενδέχεται να μειώσει το ποσοστό του εμβολιασμού» σχολίασε πρόσφατα ο Μάρτιν Μακ Κι, καθηγητής Ευρωπαϊκής Δημόσιας Υγείας στο London School of Hygiene and Tropical Medicine.

«Οπότε, ανησυχώ ότι το ποσοστό εμβολιασμού θα είναι αρκετά μικρότερο», πρόσθεσε δίνοντας μια εικόνα άρνησης εμβολιασμού που φαίνεται να υπάρχει πια σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Παράλληλα, η μόλυνση μεγάλου μέρους του πληθυσμού με κορονοϊό τους τελευταίους μήνες φαίνεται πως συμβάλει ακόμη περισσότερο στην άρνηση εμβολιασμού. Βέβαια, Έλληνες και ξένοι επιστήμονες σημειώνουν ότι ο αρχικός εμβολιασμός και στη συνέχεια η μόλυνση δεν προκαλούν απόλυτη ανοσία έναντι του ιού.

Πηγή: Imerisia.gr

Αν σου άρεσε κάνε