Τέντρος: Ορατό πλέον το τέλος της πανδημίας του κορονοϊού

Τέντρος: Ορατό πλέον το τέλος της πανδημίας του κορονοϊού

ΥΓΕΙΑ UPD 22:11 Δημιουργία 14/09/22, 22:02
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Αισιόδοξος για το τέλος της πανδημίας του κορονοϊού SARS-CoV-2 εμφανίστηκε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Συγκεκριμένα, σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους ισχυρίστηκε πως «ο κόσμος δεν ήταν ποτέ σε καλύτερη θέση για να βάλει τέλος στην πανδημία της COVID-19», απευθύνοντας ταυτόχρονα έκκληση στις χώρες να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους εναντίον του ιού που έχει σκοτώσει πάνω από έξι εκατομμύρια ανθρώπους. Για να καταλήξει λέγοντας πως «δεν έχουμε φθάσει ακόμη εκεί, αλλά το τέλος είναι ορατό».

Οι θάνατοι από την COVID-19 την περασμένη εβδομάδα ήταν οι λιγότεροι που έχουν καταγραφεί από τον Μάρτιο του 2020, ανέφερε η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Ενώ ο ΠΟΥ αναμένει να συνεχιστούν τα μελλοντικά κύματα μολύνσεων COVID-19, «ο κόσμος έχει στη διάθεσή του εργαλεία όπως τα εμβόλια και τα αντιιικά φάρμακα προκειμένου να αποτρέψει σοβαρές λοιμώξεις», δήλωσε η Μαρία Κέρχοβ, τεχνική υπεύθυνη του οργανισμού για την COVID-19.

Η ευλογιά των πιθήκων

Τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων βρίσκονται επίσης σε πτώση, όμως ο Τέντρος έκανε έκκληση στις χώρες να συνεχίσουν τη μάχη. «Όπως και με την COVID-19, δεν είναι η ώρα για να χαλαρώσουμε ή να μειώσουμε την επιφυλακή μας», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ΕΜΑ για την ενισχυτική δόση εμβολίου

«Οι άνθρωποι στην Ευρώπη θα πρέπει να κάνουν οποιαδήποτε ενισχυτική δόση εμβολίου υπάρχει διαθέσιμη γι' αυτούς τους επόμενους μήνες», δήλωσε σε συνέντευξή της στο Reuters η Έμερ Κουκ, εκτελεστική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA).

Εκτός από τα αρχικά εμβόλια κατά της Covid, ο EMA έχει εγκρίνει τις τελευταίες εβδομάδες αριθμό εμβολίων προσαρμοσμένων στην παραλλαγή Όμικρον.

«Η προσέγγιση που έχουμε πάρει στην Ευρώπη είναι να έχουμε πλουραλισμό επιλογών επειδή αναγνωρίζουμε ότι οι ανάγκες σε διαφορετικά κράτη μέλη μπορεί να είναι διαφορετικές», δήλωσε η Κουκ προσθέτοντας πως «οι χώρες είναι πιθανό να αρχίσουν τις εκστρατείες τους σε διαφορετικούς χρόνους ή να συνδυάσουν τους εμβολιασμούς για την Covid με τα εμβόλια για τη γρίπη».

«Οι άνθρωποι μπορεί να έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν την ενισχυτική δόση τους», δήλωσε η ίδια, «όμως πραγματικά πολλά εξαρτώνται από το τι υπάρχει διαθέσιμο εκεί όπου βρίσκεσαι».

«Το μήνυμά μου είναι να έχετε εμπιστοσύνη σε όποια εμβόλια σας προσφέρονται», κατέληξε η αξιωματούχος του ΕΜΑ

Αν σου άρεσε κάνε