Σαρηγιάννης: Προ των πυλών η παραλλαγή «Κένταυρος» του κορονοϊού

Σαρηγιάννης: Προ των πυλών η παραλλαγή «Κένταυρος» του κορονοϊού

ΥΓΕΙΑ UPD 17:24 Δημιουργία 22/08/22, 10:26
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ακόμα και μέσα στον Αύγουστο ενδέχεται να εμφανιστεί στην Ελλάδα το παραλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού, «Κένταυρος», εκτιμά ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε πως «είναι αρκετά πιθανό η Κένταυρος να "μπει" στη χώρα μας τον Αύγουστο ή στις αρχές Σεπτεμβρίου, λόγω των τουριστικών ροών».

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο καθηγητής πρόσθεσε ότι «η παραλλαγή ήδη κυκλοφορεί με αρκετά μεγάλη διασπορά σε Αγγλία, Γερμανία και Ιταλία χωρίς όμως να κυριαρχεί». «Στην Ελλάδα», όπως τόνισε, «αν εμφανιστεί μέσα στον Αύγουστο αναμένεται να κυριαρχήσει από τα τέλη Σεπτεμβρίου».

Ο καθηγητής μάλιστα εξήγησε ότι πρόκειται για ένα στέλεχος πιο μολυσματικό κατά περίπου 18,5% από την Όμικρον 4-5, ωστόσο με συμπτώματα πιο ήπια καθώς στην πραγματικότητα αποτελεί υποπαραλλαγή της Όμικρον 2.

Ο κ. Σαρηγιάννης εκτίμησε επίσης ότι δεν προβλέπεται να δούμε πάρα πολύ μεγάλη αύξηση στους σκληρούς δείκτες, αν επικρατήσει η «Κένταυρος».

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει ανάγκη για επιβολή μέτρων τον χειμώνα, σημείωσε πως θα μπορούσαν να επιβληθούν μέτρα πιο ήπια και στοχευμένα σε σχέση με τις προηγούμενες «καμπές» της πανδημίας.

«Το να γίνεται ένα self test την εβδομάδα στα σχολεία θα ήταν ένας πολύ σημαντικός μηχανισμός για να μειωθεί η διασπορά που περνάει μέσα από αυτά», ανέφερε ενδεικτικά.

Παράλληλα, τόνισε τη σημασία της 4ης εμβολιαστική δόσης για την ενίσχυση της ανοσίας:

«Ο λόγος που καταγράφονται 35-40 νεκροί την εβδομάδα είναι ακριβώς η πτώση της ανοσίας. Πληρώνουμε ήδη την επιλογή να μην κάνουμε την 4η δόση τώρα γιατί θα έρθει η επόμενη. Είναι το συνετό να γίνει τώρα με ένα τόσο μολυσματικό στέλεχος να επικρατεί».

Αν σου άρεσε κάνε