Pfizer: Απαραίτητη η 3η δόση και για προστασία από τη «Δέλτα»

Pfizer: Απαραίτητη η 3η δόση και για προστασία από τη «Δέλτα»

ΥΓΕΙΑ UPD 10:16 Δημιουργία 29/07/21, 09:49
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Κατά 6% ελαττώνεται ανά 2μηνο η ευεργετική επίδραση του εμβολίου στον οργανισμό, γεγονός που καθιστά μάλλον επιτακτική την ανάγκη για τρίτη, «αναμνηστική», δόση, σύμφωνα με τα όσα επισημαίνει η Pfizer.

Βάσει των πρόσφατων στοιχείων της Pfizer, μπορεί να μειώνεται με τον καιρό η προστασία που παρέχει στο σώμα των εμβολιασμένων το σκεύασμα, όπως αναμενόταν, ακόμη και μετά τις δύο δόσεις, αλλά η χορήγηση τρίτης δόσης «προσφέρει ισχυρή προστασία», έναντι και των νέων μεταλλάξεων, περιλαμβανομένης και της ιδιαιτέρως μεταδοτικής Δέλτα.

Η μελέτη της φαρμακοβιομηχανίας, στην οποία συμμετείχαν 42.000 εθελοντές σε έξι χώρες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το εμβόλιο προσφέρει προστασία περίπου 96% έναντι των συμπτωμάτων της Covid-19 για το πρώτο δίμηνο από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

Αυτό το ποσοστό, όπως άλλωστε προβλεπόταν εξ αρχής, ελαττώνεται με την πάροδο των μηνών, πέφτοντας στο διόλου ευκαταφρόνητο 83,7% στο εξάμηνο από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης, όπως αναφέρουν οι New York Times, αν και η μελέτη ολοκληρώθηκε πριν την ευρεία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σημειώνεται όμως πως η αποτελεσματικότητα του εμβολίου αυτού ανέρχεται στο υψηλότατο 97% έναντι της σοβαρής νόσησης, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη.

Επιπροσθέτως, η Pfizer ανακοίνωσε ότι μια τρίτη δόση του εμβολίου αυξάνει σημαντικά το επίπεδο αντισωμάτων στο αίμα έναντι τόσο της Δέλτα όσο και άλλων μεταλλάξεων του κορωνοϊού. Πάντως τα ευρήματα αυτά συμπεριλαμβάνονται σε ανακοίνωση οικονομικών στοιχείων της εταιρίας και δεν έχουν εξεταστεί από ανεξάρτητους ερευνητές ή δημοσιευθεί σε ιατρική επιθεώρηση ακόμη. Πιο σαφή αποτελέσματα αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες.

Η Pfizer δήλωσε ότι σκοπεύει να καταθέσει άμεσα αίτηση για τη χορήγηση τρίτης ενισχυτικής δόσης του εμβολίου της, ωστόσο το θέμα ακόμη παραμένει αμφιλεγόμενο.

Ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι στον τομέα της υγείας στις ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι οι ενισχυτικές δόσεις στον γενικό πληθυσμό δεν είναι απαραίτητες. Παράλληλα ειδικοί αμφισβητούν κατά πόσον οι ήδη εμβολιασμένοι πρέπει να λάβουν ενισχυτικές δόσεις την ώρα που τόσα εκατομμύρια άνθρωποι τόσο στη Δύση όσο και σε πολλές άλλες χώρες δεν έχουν λάβει καν την πρώτη τους δόση.

[Πηγή: Καθημερινή, Νew York Times, CNN]

Αν σου άρεσε κάνε