Γάλλοι επιστήμονες: Το δεύτερο κύμα κορονοϊού δε θα είναι το τελευταίο

Γάλλοι επιστήμονες: Το δεύτερο κύμα κορονοϊού δε θα είναι το τελευταίο

ΥΓΕΙΑ UPD 15:08 Δημιουργία 02/11/20, 14:45

Άσχημα νέα σε ότι αφορά στον Covid-19, φέρνει το Γαλλικό επιστημονικό συμβούλιο, σύμφωνα με το οποίο το κύμα του κορονοϊού που διανύουμε δε θα είναι το τελευταίο.

«Έχουμε μπροστά μας πολλούς μήνες με μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς πόσο χρόνο θα διαρκέσει το δεύτερο κύμα, διότι αυτό εξαρτάται από τον ίδιο τον ιό, από το κλιματικό περιβάλλον του, από τα μέτρα που θα ληφθούν για να περιορισθεί η κυκλοφορία του ιού, από την αποδοχή τους και συνεπώς από τον αντίκτυπό τους», αναφέρει το Συμβούλιο που καθοδηγεί τη γαλλική κυβέρνηση.

«Μπορούμε να κάνουμε μια υπόθεση για έξοδο από το 2ο κύμα στο τέλος του χρόνου ή στην αρχή του 2021. Η έξοδος αυτή θα πρέπει να συνδυασθεί με επιστροφή της κυκλοφορίας του ιού σ' ένα πολύ ελεγχόμενο επίπεδο (το πολύ 5.000 έως 8.000 νέες μολύνσεις την ημέρα)», προσθέτει.

«Μπορούμε έτσι να έχουμε διαδοχικά κύματα στη διάρκεια του τέλους του χειμώνα και της άνοιξης του 2021, ανάλογα με διάφορα στοιχεία: κλιματική κατάσταση, επίπεδο και επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα της στρατηγικής Τεστ/Ιχνηλάτηση/Απομόνωση (των θετικών κρουσμάτων). Οι κυβερνήσεις θα βρεθούν αντιμέτωπες με τη διαχείριση διαδοχικών κυμάτων επανεμφάνισης μέχρι την έλευση των πρώτων εμβολίων και/ή θεραπειών» αναφέρει η γνωμοδότηση.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η αντιμετώπιση τα διαδοχικά αυτά κύματα της πανδημίας μπορούν να αντιμετωπιστούν με διαφορετικούς τρόπους.

Όπως αναφέρουν, «μπορεί να εξεταστεί μια στρατηγική τύπου on/off -μια εναλλαγή δηλαδή περιόδων περιορισμών και περιόδων χαλάρωσης. Είναι δυνατόν αυτό μακροπρόθεσμα; Οι Γάλλοι θα δεχθούν μια τέτοια στρατηγική, είναι βιώσιμη οικονομικά; Οι ερωτήσεις που τίθενται δεν έχουν μέχρι σήμερα απάντηση», σημειώνει το επιστημονικό συμβούλιο.

«Μια εναλλακτική στρατηγική είναι να κρατήσουμε τον ιό σε μια χαμηλότερη αναλογία, στο όριο των 5.000 μολύνσεων ημερησίως, με μια πολιτική εξουδετέρωσης της ιικής κυκλοφορίας, όπως έκαναν χώρες της Ασίας, η Δανία, η Φινλανδία και η Γερμανία. Αυτή η στρατηγική περιλαμβάνει ισχυρά και πρώιμα μέτρα σε κάθε επιστροφή της επιδημίας και αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για τη διατήρηση της οικονομικής δραστηριότητας», εκτιμούν οι ειδικοί.

Αν σου άρεσε κάνε