Κορτικοστεροειδή: Ίσως η πιο αποδοτική έως τώρα θεραπεία για τον Covid-19

Κορτικοστεροειδή: Ίσως η πιο αποδοτική έως τώρα θεραπεία για τον Covid-19

ΥΓΕΙΑ UPD 14:32 Δημιουργία 08/10/20, 14:13

Μετά από εκτεταμένες δοκιμές, αμφισβήτηση στην αρχική φάση της πανδημίας αλλά και ανησυχία σχετικά με την ανοσοκαταστολή που μπορεί να προκαλούσαν, τα κορτικοστεροειδή, φαίνονται σήμερα ως μια από τις πλέον υποσχόμενες θεραπείες κατά του κορονοϊού.

Ουσίες όπως η υδροκορτιζόνη και η δεξαμεθαζόνη έχουν αποδεδειγμένα δείξει σημαντικό όφελος σε ότι αφορά στην ελάττωση της θνητότητας και τις πιθανότητες διασωλήνωσης σε ασθενείς με μέτριας βαρύτητας η σοβαρή COVID-19, ενώ αποτέλεσαν και μέρος της πρόσφατης θεραπείας του προέδρου των ΗΠΑ.

Η μετα-αναλύσεις των διαφόρων δοκιμών, έδειξαν ότι η πράγματι η θνησιμότητα ήταν χαμηλότερη σε ασθενείς που τυχαιοποιήθηκαν να λάβουν κορτιζόνη (δεξαμεθαζόνη ή υδροκορτιζόνη) , ελαττώνοντας τον κίνδυνο κατά 34%. Τα κορτικοστεροειδή δείχνουν να ωφελούν ασθενείς με σοβαρή COVID-19, είτε είναι διασωληνωμένοι, είτε χρειάζονται απλώς συμπληρωματικό οξυγόνο.

Παρόλο που το ακριβές χρονικό σημείο της νόσου κατά το οποίο πρέπει να γίνει η χορήγηση των κορτικοστεροειδών στους ασθενείς παραμένει ασαφές, σήμερα οι συγκεκριμένες ουσίες χορηγούνται σε ασθενείς που χρειάζονται συμπληρωματικό οξυγόνο είτε με απλή μάσκα είτε είναι διασωληνωμένοι.

Αν σου άρεσε κάνε