Covid και Βιταμίνη D: Πώς επηρεάζει νοσηρότητα και θνητότητα

Covid και Βιταμίνη D: Πώς επηρεάζει νοσηρότητα και θνητότητα

ΥΓΕΙΑ UPD 14:13 Δημιουργία 05/10/20, 13:58

Σχεδόν από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού, η βιταμίνη D έχει παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε έρευνες και συζητήσεις, για την επίδρασή της στην προστασία και την άμυνα του οργανισμού.

Ομάδα γιατρών της Ιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ, συνόψισαν τα δεδομένα μιας νέας μελέτης, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Plos One.

Oι επιστήμονες μελέτησαν τη σχέση μεταξύ των επιπέδων της 25-υδροξυ-βιταμίνης D και την επίδραση στην κλινική έκβαση των νοσηλευόμενων ασθενών με λοίμωξη COVID-19. Στη μελέτη συμπεριελήφθησαν συνολικά 235 νοσηλευόμενοι ασθενείς. Σύμφωνα με τα κριτήρια του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), 74% των ασθενών είχαν σοβαρή λοίμωξη COVID-19, ενώ μόλις το 32.8% είχαν επάρκεια σε βιταμίνη D, δηλαδή επίπεδα 25-υδροξυβιταμίνης D στον ορό άνω των 30ng/mL.

Λαμβάνοντας υπόψη τους προγνωστικούς παράγοντες, αναδείχθηκε σημαντική συσχέτιση της επάρκειας της βιταμίνης D και της βελτίωσης της κατάστασης των ασθενών. Οι ασθενείς με επάρκεια της βιταμίνης παρουσίασαν μειωμένη θνητότητα μειωμένα επίπεδα σε αντιδρώσα C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP) και αύξηση στο ποσοστό των λεμφοκυττάρων στο αίμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο το 9.7% των ασθενών με ηλικία άνω τα 40 έτη και επάρκεια βιταμίνης D κατέληξαν με λοίμωξη COVID-19. Αντίθετα, το 20 % των ασθενών με ανεπάρκεια βιταμίνης D, δηλαδή επίπεδα 25-υδροξυ-βιταμίνης D κάτω από 30ng/ml, κατέληξαν με λοίμωξη COVID-19. Επιπλέον, η σημαντική μείωση στα επίπεδα της CRP του ορού, που είναι ένας φλεγμονώδης δείκτης, καθώς και η αύξηση του ποσοστού των λεμφοκυττάρων που παρατηρήθηκε σε ασθενείς με επαρκή επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να ενισχύει την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού. Σε αυτό το πλαίσιο, η επάρκεια βιταμίνης D μειώνει τον κίνδυνο για εμφάνιση του συνδρόμου «καταιγίδας κυτοκινών» σε ασθενείς με λοίμωξη COVID-19, που μπορεί να είναι δυνητικά θανατηφόρο.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν τη σημασία της επάρκειας της βιταμίνης D τόσο για το γενικό πληθυσμό όσο και στους ήδη νοσούντες με Covid 19 καθώς φαίνεται να υπάρχει όφελος, ως προς τη νοσηρότητα και θνητότητα στη διάρκεια της λοίμωξης.

Να σημειωθεί πόση βιταμίνη D είναι μέρος της θεραπευτικής αγωγής και του προέδρου Tραμπ.

Αν σου άρεσε κάνε