ΧΑ: Πιέσεις με το «καλημέρα» - Ρυθμιστές τράπεζες, Τιτάν και 5ετές

ΧΑ: Πιέσεις με το «καλημέρα» - Ρυθμιστές τράπεζες, Τιτάν και 5ετές

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 11:41 Δημιουργία 29/01/19, 11:37

Πιέσεις με το «καλημέρα» εκδηλώνονται στο χρηματιστηριακό ταμπλό την Τρίτη, με τους επενδυτές να έχουν μάτια και προσοχή στραμμένα στην έκδοση του 5ετούς ομολόγου, την πρώτη μεταμνημονιακή.

Το ΧΑ κινείται πέριξ των 630 μονάδων, «γράφοντας» μικρή πτώση. Αναλυτές επισημαίνουν ότι ρυθμιστές της σημερινής συνεδρίασης είναι τόσο οι τραπεζικές μετοχές όσο και ο δεικτοβαρής τίτλος του Τιτάνα

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,15% στις 629,73 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 3,27 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,5 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,38% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.671,91 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,53% στις 380,58 μονάδες.

Η αγορά επικεντρώνεται στην έκδοση του 5ετούς, η έκβαση της οποίας συνδέεται με την πορεία των αποφάσεων για τις τράπεζες, την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, καθώς και με τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης.

Στόχος του Οικονομικού επιτελείου είναι η άντληση άνω των 2 δις. Ευρώ, ωστόσο το επιτόκιο αναμένεται να είναι το υψηλότερο στην Ευρωζώνη, κινούμενη στο 3,75%-3,875%.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι το κυβερνητικό επιτελείο θέλει να εκμεταλλευτεί το ευνοϊκό κλίμα στην αγορά ομολόγων της ευρωζώνης, όπου σημειώνεται μία αυξημένη όρεξη των επενδυτών για κρατικούς τίτλους, μετά και τις πολύ επιτυχημένες μακροπρόθεσμες εκδόσεις από Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ιραλνδία.

Οι ίδιοι παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι το εγχείρημα έχει περισσότερο επικοινωνιακή «χροιά». Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει μια έξοδο στις αγορές με έκδοση 5ετούς, ώστε να αποπληρώσει το ομόλογο Σαμαρά, το οποίο είχε επιτόκιο 4,95%, στοχεύοντας σε χαμηλότερη απόδοση, κάτω του 4%, προκειμένου να «πουλήσει» το νέο της αφήγημα.

Όμως, ακόμη και μία έκδοση με επιτόκιο 3%-3,50% θα είναι πολύ ακριβή. Αρκεί να επισημανθεί ότι το εγχείρημα θα πραγματοποιηθεί σε μία περίοδο, όπου ακόμη και τα πορτογαλικά 5ετή ομόλογα έχουν απόδοση 0,40%(!) στη δευτερογενή αγορά, την ώρα που το ελληνικό 5ετές κινείται αρκετά πάνω από το 3%.και με την υπόλοιπη στάση της ελληνικής κυβέρνησης.

Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, η Alpha Bank κινείται στο -1,60%, ο Σαράντης χάνει 1,10%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι ΟΠΑΠ, Jumbo, Coca Cola, Eurobank, Aegean, ΤΕ, Τιτάν και Μυτιληναίος. Χωρίς μεταβολή είναι οι ΔΕΗ, Motor Oil, Grivalia, Τέρνα Ενεργειακή και Ελληνικά Πετρέλαια.

Στον αντίποδα, ο ΟΛΠ σημειώνει κέρδη 2,45%, με τον Ελλάκτωρα να συνεχίζει την καλή του πορεία με το σημερινό +1,86%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Λάμδα, Εθνική, ΕΧΑΕ, Φουρλής, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Πειραιώς και Βιοχαλκο.

Αν σου άρεσε κάνε