ΧΑ: Νέα «κατρακύλα» με απουσία αγοραστών και πρέσινγκ στη ΜΟΗ

ΧΑ: Νέα «κατρακύλα» με απουσία αγοραστών και πρέσινγκ στη ΜΟΗ

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 18:00 Δημιουργία 01/11/18, 17:53

«Βαρύ κι ασήκωτο» ήταν το κλίμα στη Λεωφόρο Αθηνών μόλις στην πρώτη συνεδρίαση του Νοεμβρίου. Η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, προερχόμενη από ήδη έναν «κόκκινο» Οκτώβριο με απώλειες άνω του 7%, βρέθηκε «παγιδευμένη» στις εξελίξεις, που σημειώνονται σε κορυφαίες εισηγμένες στο ταμπλό.

Οι πιέσεις στις μετοχές των MOH και Jumbo ήταν έντονες και την Πέμπτη, ενώ σε ασφυκτικό κλοιό βρέθηκαν και τα τραπεζικά χαρτιά. Η εικόνα αυτή ολοκληρώνεται και με την «εκκωφαντική» απουσία αγοραστών.

Αποτέλεσμα, η αγορά να κλείσει με μεγάλη πτώση, διολισθαίνοντας σε χαμηλό 13 μηνών και χάνοντας και τις 620 μονάδες, τη στιγμή που η έλλειψη σημαντικών εγχώριων καταλυτών, η πολιτική πόλωση, το κυβερνητικό χάος και οι διεθνείς προκλήσεις, δεν την βοήθησαν κατά τη διάρκεια του προηγούμενου δεκαημέρου να κινηθεί υψηλότερα, ώστε να επανακαταλάβει την κρίσιμη περιοχή των 650 μονάδων.

Στο επίκεντρο και σήμερα βρέθηκε σαφώς το άνοιγμα της ΜΟΗ στην τηλεόραση με την απόκτηση του 50% του Alpha, η οποία δεν βρίσκει, όπως όλα δείχνουν, σύμφωνη την αγορά, ενώ την ίδια ώρα ρευστοποιήσεις εκδηλώθηκαν και στη μετοχή της Jumbo, στον απόηχο της «καυτής» υπόθεσης Παπαευαγγέλου.

Συγκεκριμένα, η μετοχή της ΜΟΗ «βυθίστηκε» κατά 13,88%, μετά το χθεσινό -4,57%. Τα 20 εκατ. ευρώ εκ των 52 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου της αγοράς διακινήθηκαν από τη μετοχή της ΜΟΗ, ενώ ο όγκος της αγοράς ήταν σημαντικά χαμηλός.

Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,25% στις 619,32 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 618,46 μονάδων (-3,39%) και 640,88 μον. (+0,11%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 52 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 15 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 253 χιλ. τεμάχια.

Οι απώλειες των Eurobank και Alpha Bank έφτασαν το 7,56% και 7,12% αντίστοιχα, με την Πειραιώς να κλείνει στο -6,85% και τη ΔΕΗ στο -3,32%. Άνω του 2% ήταν η πτώση σε ΓΕΚ Τέρνα, Jumbo, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, Βιοχαλκο, Εθνική, ΟΤΕ και Τιτάν.

Τέλος, η πτώση σε ΕΥΔΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Λάμδα, Τέρνα Ενεργειακή και Μυτιληναίο ξεπέρασαν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Σαράντης, Grivalia, ΟΛΠ και Aegean. Στον αντίποδα, μικρά κέρδη σημείωσε η Coca Cola, με τον ΑΔΜΗΕ και τον Φουρλή να κλείνουν στο +2,11% και +2,42% αντίστοιχα.

Αν σου άρεσε κάνε