ΧΑ: Νευρικές κινήσεις με τις τράπεζες στο «πράσινο» αλλά τον τζίρο στα... χαμηλά

ΧΑ: Νευρικές κινήσεις με τις τράπεζες στο «πράσινο» αλλά τον τζίρο στα... χαμηλά

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 11:36 Δημιουργία 25/10/18, 11:23

Νευρικές κινήσεις με το... καλημέρα παρατηρούνται την Πέμπτη στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Η αγορά αυτή την ώρα διαπραγματεύεται στο «πράσινο», πέριξ των 630 μονάδων, αν και άνοιξε στο «κόκκινο» και κάτω από τα επίπεδα, που προαναφέρθηκαν.

Τις διακυμάνσεις ενισχύει το βαρύ κλίμα, που επικρατεί στα διεθνή χρηματιστήρια. Μετά το χθεσινοβραδινό sell off στη Wall Street, ακολούθησε η «βουτιά» στην Ασία και τώρα οι πτωτικές τάσεις στην Ευρώπη.

Ωστόσο, το ΧΑ βρίσκει προς το παρόν στήριξη στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος χθες σημείωσε «άλμα». Σήμερα, ο σχετικός δείκτης κερδίζει κατά 1,92% στις 527,69 μονάδες.

Το χθεσινό «ξέσπασμα» έφερε βρετανικό fund, που «ξεπήδησε», ως αγοραστής, προκαλώντας το κλείσιμο short θέσεων, γεγονός που δημιούργησε αυτοτροφοδοτούμενη άνοδο.

Χρηματιστηριακοί αναλυτές, πάντως, δεν εφησυχάζουν, κοιτώντας την εικόνα του τζίρου, η οποία είναι ενδεικτική για ακόμη μία φορά της έλλειψης επενδυτικής εμπιστοσύνης εν μέσω κυβερνητικής κρίσης, πολιτικής αστάθειας, αλλά και ιδιαίτερα «επικίνδυνων» μηνυμάτων, όπως αυτό που εκπέμπει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, δηλώνοντας πως η κυβέρνηση δεν προγραμματίζει άμεσα την έκδοση ομολόγων για επιστροφή στις διεθνείς αγορές.

Ουσιαστικά, η παραδοχή του ΥΠΟΙΚ ενισχύει το σενάριο, που θέλει την κυβέρνηση αργά ή γρήγορα να «βάζει χέρι» στο περίφημο «μαξιλάρι ασφαλείας», προκαλώντας έντονες ανησυχίες, καθώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκτόξευση του κόστους δανεισμού, αποκλείοντας τη χώρα από τις αγορές για περισσότερα από 2 έτη.

Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00, διαμορφώνεται στις 634,87 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,37%.

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 3,15 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,22%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 0,19%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Πειραιώς (+2,74%), της Alpha Bank(+2,30%), της Eurobank(+1,34%) και της Τιτάν (+1,14%).

Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Σαράντης (-3,01%), των ΕΛΠΕ (-1,28%) και της Jumbo(-0,93%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Τραπεζών (+2,03%) και του Πετρελαίου (+0,68%) , ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τροφίμων(-0,82%) και των Βιομηχανικών Προϊόντων (-0,55%).

Ανοδικά κινούνται 23 μετοχές, 22 πτωτικά και 20 παραμένουν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Audiovisual +6,67% και Mermeren+4,62%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Alpha Αστικά Ακίνητα -6,40% και Centric -5,02%.

Αν σου άρεσε κάνε