Πίσω-μπρος το ΧΑ «διαβάζοντας» τις τραπεζικές εξλίξεις

Πίσω-μπρος το ΧΑ «διαβάζοντας» τις τραπεζικές εξλίξεις

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 11:43 Δημιουργία 05/10/18, 11:39

Μεταβλητότητα επικρατεί στην έναρξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών την Παρασκευή. Αν και η αγορά άνοιξε σε θετικό έδαφος, εντούτοις στη συνέχεια το ταμπλό... «κοκκίνισε».

Τόσο το χθεσινό ανοδικό τραπεζικό «ξέσπασμα» όσο και οι σημερινές διακυμάνσεις είναι αναμενόμενες, τονίζουν οι αναλυτές, υπογραμμίζοντας πως οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών γύρω από τις συστημικές ευνοούν τα κερδοσκοπικά παιχνίδια.

Πέρα από αυτά, βέβαια, η επενδυτική επιφυλακτικότητα είναι διάχυτη στη Λεωφόρο Αθηνών. Το απίστευτο sell off της περασμένης Τετάρτης στον τραπεζικό κλάδο βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» των traders, ειδικά από τη στιγμή που η Ελλάδα υποτίθεται πως έχει αφήσει πλέον πίσω της την εποχή των μνημονίων.

Εξάλλου, τα σενάρια για την πορεία των ελληνικών τραπεζών ολοένα και «φουντώνουν», με τον φόβο περί κρατικοποίησης τους να εντείνεται, ενώ οι αγορές ανησυχούν πως η ελληνική κυβέρνηση θα βάλει «χέρι» στο μαξιλάρι των 30 δισ. ευρώ.

Η αγορά δείχνει να επεξεργάζεται το χθεσινό δημοσίευμα του Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο η Αθήνα εξετάζει τη δημιουργία μίας bad bank, όπου θα «περάσουν» όλα τα προβληματικά δάνεια. Από την πλευρά του, βέβαια, το ΥΠΟΙΚ δηλώνει πως η πρόκληση της αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων είναι διαχειρίσιμη, ωστόσο οι αγορές δεν φαίνονται να πείθονται, έχοντας κλείσει τις πόρτες στις ελληνικές τράπεζες.

Στο ταμπλό τώρα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες της τάξεως του 0,54% στις 672,77 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 10,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 5,7 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,63% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.768,05 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,21% στις 549,47 μονάδες.

Την ίδια ώρα, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, ΟΛΠ, Τιτάν και ΕΕΕ σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι ΟΠΑΠ, Λάμδα, Φουρλής, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, Βιοχαλκο, Grivalia, ΑΔΜΗΕ, Μυτιληναίος, Σαράντης και Πειραιώς.

Στον αντίποδα, Alpha Bank, ΔΕΗ, Εθνική, Eurobank και Aegean, σημειώνουν μικρά κέρδη, ενώ χωρίς μεταβολή κινούνται οι Jumbo, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ και ΓΕΚ Τέρνα.

Αν σου άρεσε κάνε