Πτώση δίχως φρένο στο ΧΑ - Στα «τάρταρα» οι τράπεζες

Πτώση δίχως φρένο στο ΧΑ - Στα «τάρταρα» οι τράπεζες

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 13:10 Δημιουργία 03/10/18, 13:06

Πτώση δίχως φρένο καταγράφεται στον τραπεζικό κλάδο στη συνεδρίαση της Τετάρτης, με την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά να «κατρακυλά» στα επίπεδα των 660 μονάδων, «γράφοντας» σημαντικές απώλειες.

Πέρα από τον ιταλικό «τυφώνα», οι σημερινοί κλυδωνισμοί που δέχεται σήμερα το ΧΑ αφορούν καθαρά το τραπεζικό πρόβλημα, επισημαίνουν αναλυτές.

Η αγορά δείχνει ανήμπορη να απορροφήσει τις απίστευτες πιέσεις, που εκδηλώνονται στα τραπεζικά χαρτάκια, με τη μετοχή της Πειραιώς να «φλερτάρει» με το limit down.

Οι τράπεζες προέρχονται από ένα μαζικό «κύμα» πωλήσεων κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, το οποίο σήμερα συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

Οι αναλυτές χτυπούν «καμπανάκι» για τη δυσμενή κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ως απόρροια των μη εξυπηρετούμενων «ανοιγμάτων».

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η αγορά βρίσκεται εν αναμονή της έγκρισης των αναθεωρημένων στόχων για τη μείωση των προβληματικών περιουσιακών στοιχείων (asset), αποτιμώντας παράλληλα, ως αρνητικές τις μέχρι στιγμής επιδόσεις στο εν λόγω μέτωπο.

Την ίδια ώρα, για ακόμη μία φορά επιβεβαιώνονται οι «γλώσσες», που λένε ότι η αγορά είναι ιδιαίτερα ευάλωτη μπροστά στις διεθνείς προκλήσεις.

Οι αναλυτές δεν δείχνουν και τόσο αισιόδοξοι για τα ελληνικά assets, ενόψει κρίσιμων ημερών για την Ιταλία αφενός καθώς οριστικοποιείται ο προϋπολογισμός, αφετέρου ενώ οι σχέσεις Ρώμης και Βρυξελλών έχουν εισέλθει σε «αχαρτογράφητα νερά».

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης χάνει κατά 3,45% στις 657,66 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 21,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 16,7 εκατ. τεμάχια.

Πτώση της τάξεως του 3,10% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.740,30 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης «καταρρέει» κατά 14,83% στις 472,64 μονάδες.

Πέρα από το απίστευτο πρέσινγκ στην Πειραιώς, η Eurobank υποχωρεί κατά 18,98%, η Εθνική κατά 11,64% και η Alpha Bank κατά 9,02%. Η ΔΕΗ χάνει 8,36%, η ΕΥΔΑΠ είναι στο -2%, ενώ άνω του 1% είναι η πτώση σε ΟΤΕ και Ελληνικά Πετρέλαια.

Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΕΧΑΕ, Motor Oil, Μυτιληναίος, Jumbo, Βιοχάλκο, Λάμδα, Τιτάν, ΟΠΑΠ και ΓΕΚ Τέρνα, ενώ στον αντίποδα, ήπια ανοδικά κινούνται οι Τέρνα Ενεργειακή, Φουρλής, Σαράντης, Grivalia και ΕΕΕ. Ο ΟΛΠ είναι στο +1,93%.

Αν σου άρεσε κάνε