Ο ιταλικός «τυφώνας» χτυπάει και το ΧΑ

Ο ιταλικός «τυφώνας» χτυπάει και το ΧΑ

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 15:26 Δημιουργία 28/09/18, 15:22

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών επιβεβαιώνονται σε ακόμη μία συνεδρίαση. Η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, όπως και η αγορά ομολόγων, είναι εξαιρετικά ευάλωτη απέναντι στις διεθνείς προκλήσεις.

Απόδειξη ότι ο ιταλικός «τυφώνας» χτυπάει το ΧΑ στη συνεδρίαση της Παρασκευής και παράλληλα εκτινάσσει τις αποδόσεις και των ελληνικών ομολόγων, τη στιγμή που η χώρα έχει ήδη κλείσει ένα μήνα από την... «έξοδό» της από τα μνημόνια.

Οι 700 μονάδες αποδείχτηκαν, επίσης, «εύθραυστες», οπότε χάθηκαν στη διάρκεια της ημέρας, ενώ η αγορά εξακολουθεί να σημειώνει σημαντικές απώλειες, την ώρα που και οι ευρωπαϊκοί δείκτες δέχονται ισχυρούς κλυδωνισμούς από την απόφαση της Ιταλίας να θέσει το στόχο για το έλλειμμα στο 2%.

Κύμα risk off έχει «σηκωθεί» στη Λεωφόρο Αθηνών, με το εγχείρημα της εξόδου στις αγορές να έχει «παγώσει» επ' αόριστον, αφού οι αποδόσεις των ομολόγων κινούνται μονίμως σε απαγορευτικά επίπεδα.

Αξιοσημείωτη είναι δε η εκτίμηση τραπεζίτη στους Financial Times ότι «η Ελλάδα αναζητά πρόσβαση στις αγορές για την πρόσβαση στις αγορές, να δείξει ότι ξανακερδίζει τη σχέση με τους επενδυτές. Δεν υπάρχει βραχυπρόθεσμη ανάγκη για μετρητό».

Στο ταμπλό τώρα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,87% στις 694,69 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 28,69 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 11,8 εκατ. τεμάχια. Πτώση 1,53% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.827,43 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 2,38% στις 575,25 μονάδες.

Ο ΟΠΑΠ και η Πειραιώς σημειώνουν απώλειες 4,12% και 4,09% αντίστοιχα, ενώ άνω του 3% είναι η πτώση σε Τιτάν, Motor Oil και Ελληνικά Πετρέλαια. Απώλειες που ξεπερνούν το 2% σημειώνουν οι Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Alpha Bank και Εθνική, ενώ άνω του -1% είναι η πτώση σε Λάμδα, Jumbo, Βιοχαλκο, Φουρλής, Τέρνα Ενεργειακή, Eurobank και ΕΧΑΕ.

Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΛΠ, Grivalia και Aegean, με τον Σαράντη να αντιστέκεται στο αρνητικό πρόσημο. Αντίθετα, η ΔΕΗ είναι στο +2,38% και η ΕΕΕ στο -1,35%.

Αν σου άρεσε κάνε