ΧΑ: «Εύθραυστη» η ανακωχή πωλήσεων, ανοιχτά τα μέτωπα ρίσκου

ΧΑ: «Εύθραυστη» η ανακωχή πωλήσεων, ανοιχτά τα μέτωπα ρίσκου

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 08:20 Δημιουργία 04/06/18, 07:09
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Με "φόντο" το ράλι 2,80% του τελευταίου κλεισίματος, εισέρχεται στη νέα εβδομάδα η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, έχοντας καταγράψει συνολικές απώλειες της τάξεως του 11,2% σε περίπου ένα 20ημερο.

Η βελτίωση της τάσης στις ευρωπαϊκές αγορές, μετά τη συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης συμμαχίας στην Ιταλία, ανέτρεψε το "βαρύ" κλίμα, που επικράτησε στα διεθνή ταμπλό στις αρχές της εβδομάδας, οπότε και το ΧΑ επιδόθηκε σε ράλι «ανακούφισης».

Το ασταθές περιβάλλον του εξωτερικού φαίνεται να μπαίνει σε φάση ύφεσης, δίνοντας χρόνο στους επενδυτές να επαναξιολογήσουν την στάση τους.

Η ανακωχή πωλήσεων μπορεί να θεωρηθεί αρκετά "εύθραυστη" ακόμα, καθώς τα μέτωπα ρίσκου (εμπορικός πόλεμος, κυβέρνηση συνεργασίας στην Ιταλία, νέος πρωθυπουργός στην Ισπανία) παραμένουν ανοιχτά, υπαγορεύοντας αυξημένα επενδυτικά αντανακλαστικά στο κοντινό μέλλον.

Μετά την καταγραφή νέων χαμηλών έτους στη συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης (738,08 μονάδες), η αγορά αντέδρασε, υποστηριζόμενη από τη σταθεροποίηση των ξένων δεικτών και τη μερική αποκλιμάκωση στα spreads των ομολόγων.

Η τελευταία τριήμερη άνοδος είχε ικανοποιητικά κέρδη 5,5% ωστόσο η πτώση που έχει προηγηθεί από τις 2 Μαΐου ήταν της τάξεως του 17%.

Τεχνικά, η επομένη αντίσταση βρίσκεται στα επίπεδα των 780 μονάδων, ενώ απαιτείται διάσπαση των 800 μονάδων, έτσι ώστε να αλλάξει η κύρια τάση από καθοδική σε ανοδική.

Στον αντίποδα, οι 730 και χαμηλότερα οι 700 μονάδες αποτελούν πολύ ισχυρό σημείο στήριξης στη χρηματιστηριακή αγορά.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε την εβδομάδα στις 776,77 μονάδες, έναντι 755,63 μονάδων, σημειώνοντας άνοδο 2,80%, ενώ από τις αρχές του έτους καταγράφει πτώση σε ποσοστό 3,19%.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE 25 έκλεισε την εβδομάδα με άνοδο 2,30%, ενώ ο δείκτης FTSE MID CAP έκλεισε με άνοδο 2,60%.

Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Βιομηχανικά Προϊόντα και Υπηρεσίες: πτώση 0,83%, Εμπόριο: πτώση 0,30%, Κατασκευές και Υλικά: άνοδος 3,86%, Πετρέλαιο και Αέριο: άνοδος 0,58%, Προσωπικά και Οικιακά Προϊόντα: άνοδος 0,95%, Πρώτες Ύλες: πτώση 1,13%, Ταξίδια: άνοδος 2,16%, Τεχνολογία: άνοδος 2,95%, Τηλεπικοινωνίες: πτώση 0,84%, Τράπεζες: άνοδος 10,82%, Τρόφιμα και Ποτά: πτώση 3,47%, Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας: άνοδος 0,67% και Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες: άνοδος 4,97%.

Η συνολική αξία των συναλλαγών στις συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας ανήλθε στα 642,108 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 284,05 εκατ. ευρώ αφορούσαν την πώληση του 5% των μετοχών του ΟΤΕ από το ΤΑΙΠΕΔ στην Deutsche Telekom.

Η καθαρή μέση αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 89,515 εκατ. ευρώ, έναντι 55,096 εκατ. ευρώ της προηγούμενης εβδομάδος.

Τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου
Τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου μπορεί να μην ενθουσίασαν, αλλά δεν απογοήτευσαν σε σχέση με τις προσδοκίες της αγοράς.

Οι τράπεζες φαίνεται ότι θα επαναλάβουν την οριακή επίδοση κερδών του 2017 στο σύνολο του 2018 έχοντας ωστόσο πετύχει να α) περάσουν τα τεστ αντοχής και την εφαρμογή του ΔΠΧΠ9 χωρίς να δημιουργηθεί πρόβλημα στην φερεγγυότητα τους β) να βρεθούν μπροστά από τους στόχους μείωσης των NPEs του SSM γ) να εντείνουν την μείωση της έκθεσης στον ELA και δ) να προχωρήσουν σε εσωτερικές αναδιαρθρώσεις που μείωσαν το κόστος λειτουργίας τους.

Όλα αυτά είχαν το τίμημα τους καθώς η βασική πηγή εσόδων, τα έσοδα από τόκους, εμφανίζονται πλέον μειωμένα κατά 5,2% σε σχέση με πέρυσι ή 900 εκατ. ευρώ στο σύνολο της χρήσης. Το ζητούμενο βέβαια στην παρούσα φάση δεν είναι η κερδοφορία αλλά η βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού ωστόσο η μείωση της προσδοκώμενης επαναλαμβανόμενης κερδοφορίας είναι μια παράμετρος που περιόρισε – και ήδη αυτό τιμολογήθηκε- το δυνητικό ανοδικό περιθώριο της αποτίμησης τους.

Στον μη χρηματοοικονομικό κλάδο την παράσταση έκλεψαν οι εταιρίες που προέρχονται από την μεσαία κεφαλαιοποίηση: Κρι – Κρι, Quest, Άνεμος, Mermeren, Autohellas και Aegean ξεκίνησαν εντυπωσιακά την χρονιά ενώ τα δύο διυλιστήρια μπορεί να εμφάνισαν χαμηλότερα κέρδη είχαν ωστόσο την καλύτερη επίδοση δραστηριότητας σε διυλησμένες ποσότητες στην ιστορία τους σε επίπεδο α’ τριμήνου. Το μικρό δείγμα γραφής του α’ τριμήνου δείχνει μείωση των λειτουργικών αποτελεσμάτων κατά 8% ωστόσο αν αφαιρεθούν οι εταιρίες διύλισης παρατηρείται αύξηση κατά 7,3%.

Αν σου άρεσε κάνε