Ανήσυχοι οι επενδυτές, αρνητικά πρόσημα στη Wall Street

Ανήσυχοι οι επενδυτές, αρνητικά πρόσημα στη Wall Street

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 22:13 Δημιουργία 23/05/23, 22:07
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Στο... κόκκινο κινούνται και οι τρεις δείκτες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, λίγο πριν από το κλείσιμο της συνεδρίασης, με τους traders να δηλώνουν ανήσυχοι για το όριο χρέους, ενόσω στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για την αποφυγής μιας στάσης πληρωμών.

Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχωρεί κατά 0,58% στις 33.094 μονάδες. Αντιστοίχως, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημειώνει πτώση κατά 1% στις 4.150 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει απώλειες ύψους 1,17% στις 12.571 μονάδες.

Η προσοχή όλων παραμένει στραμμένη στο φλέγον ζήτημα του ανώτατου ορίου χρέους, με τον Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο να μετρούν αντίστροφα έως ότου τα δημόσια ταμεία αδειάσουν και το ομοσπονδιακό κράτος κηρύξει μερική στάση πληρωμών.

Την Τρίτη, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν ΜαΚάρθι, είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση, χωρίς ωστόσο να καταλήξουν σε συμφωνία. Ο Λευκός Οίκος, σε ενημέρωσή του, έκανε λόγο για μια παραγωγική και επαγγελματική συζήτηση.

«Και ο πρόεδρος και εγώ γνωρίζουμε την προθεσμία. Επομένως θα μιλάμε κάθε μέρα, έως ότου πετύχουμε συμφωνία» δήλωσε από την πλευρά του ο Ρεπουμπλικάνος ΜαΚάρθι.

Ας σημειωθεί ότι η 1η Ιουνίου, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, θεωρείται η ημέρα – καμπή, κατά τη διάρκεια της οποίας θα εξαντληθούν τα ταμειακά διαθέσιμα.

«Στέλνουμε ένα πολύ αρνητικό σήμα σχετικά με την ικανότητα μας να “τρέξουμε” την οικονομία, πόσο μάλλον να καταστούμε ο ακρογωνιαίος λίθος για τον υπόλοιπο κόσμο» σχολίασε την Τρίτη ο έμπειρος αναλυτής Μοχάμεντ Ελ Εριάν, μιλώντας στο CNBC.

Την ίδια στιγμή, το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται και στην ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία τον Ιούνιο καλείται να αποφασίσει αν θα τερματίσει τις αυξήσεις επιτοκίων ή αν θα προχωρήσει σε περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής.

Μέχρι στιγμής, οι πιθανότητες είναι υπέρ του πρώτου σεναρίου, δεδομένων και των ανησυχιών για τον κίνδυνο ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας.

Αν σου άρεσε κάνε