Οι τράπεζες στο «τιμόνι» της πτώσης

Οι τράπεζες στο «τιμόνι» της πτώσης

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 17:58 Δημιουργία 15/07/21, 17:54
Αρθρογράφος: Βούλα Μαλαίνου
ΒΟΥΛΑ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

Στο «κόκκινο» τερμάτισε η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά στη συνεδρίαση της Πέμπτης, λίγα μόλις «βήματα» πάνω από τις 860 μονάδες, εν μέσω πιέσεων στη συντριπτική πλειονότητα των τίτλων της, με τις τράπεζες να ηγούνται των απωλειών.

Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,84% στις 863,78 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 862,17 μονάδων (-1,02%) και 870,79 μονάδων (-0,03%).

Την ίδια ώρα, ο τζίρος ανήλθε στα 47,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 24,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,33 εκατ. τεμάχια.

Παράλληλα, δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,08%, στις 2.076,13 μονάδες, ενώ στο +0,09% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.406,03 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,32% στις 535,61 μονάδες.

Σήμερα ολοκληρώθηκε το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα, κατά τη διάρκεια του οποίου έχουν σημειωθεί μόλις 3 ανοδικές συνεδριάσεις, δύο εκ των οποίων μάλιστα μόλις με οριακά κέρδη.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, χρηματιστηριακοί αναλυτές τονίζουν πως το δυσμενές σενάριο, ένα νέο «κύμα» κατά τους θερινούς μήνες, παίρνει σάρκα και οστά, με τους επιστήμονες να περιμένουν κορύφωση τον Αύγουστο, τον παραδοσιακά πιο «βαρύ» τουριστικό μήνα.

Η αγορά… ανησυχεί για τις οικονομικές συνέπειες ενός πιθανού πισωγυρίσματος από το φθινόπωρο, ωστόσο η κυβέρνηση διαμηνύει πως ένα οριζόντιο, γενικό lockdown, όπως όσα ζήσαμε κατά το παρελθόν, δεν θα τεθεί ξανά σε ισχύ, καθώς οποιαδήποτε περιοριστικά μέτρα θα αφορούν αποκλειστικά και μόνο ανεμβολίαστους πολίτες.

Ήδη Κυκλάδες και Κρήτη παρουσιάζουν σημαντική έξαρση ως προς τον αριθμό κρουσμάτων, γεγονός που, όπως σημειώνουν οικονομικοί και χρηματιστηριακοί κύκλοι, εγείρει ερωτηματικό για την ανεπίσημη λήξη της τουριστικής σεζόν… νωρίτερα, τη στιγμή δε που το στέλεχος «Δέλτα» καλπάζει και αναμένεται να έχει επικρατήσει σε όλη την ΕΕ νωρίτερα από τα τέλη Αυγούστου.

Να επισημανθεί ότι το βλέμμα στρέφεται τώρα στην αυριανή αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την Fitch.

Αν και αυτή τη στιγμή η Ελλάδα βαθμολογείται με "BB" γεγονός που φαίνεται πολύ δύσκολο να αλλάξει με τις παρούσες συνθήκες, εντούτοις σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η Citigroup, είναι αρκετά πιθανό οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας να αναβαθμιστούν από σταθερές σε θετικές.

Αυτό σημαίνει πως, εάν βέβαια ξεπεραστούν οι διάφοροι σκόπελοι που συνεχώς προκύπτουν υπό το καθεστώς που βιώνουμε λόγω της πανδημίας, όπως η μετάλλαξη Δέλτα, η οικονομία της χώρας μας θα μπορέσει να «σκαρφαλώσει» σε υψηλότερη βαθμίδα στο μέλλον.

Στις μετοχές, ο ΟΠΑΠ, η Εθνική, η Alpha Bank και η Eurobank έκλεισαν με απώλειες που ξεπέρασαν το 2%, ενώ άνω του -1% έκλεισαν οι Motor Oil, Πειραιώς, Ελληνικά Πετρέλαια, ΑΔΜΗΕ, ΕΛΧΑ. Titan, ΟΤΕ, ΕΧΑΕ και ΕΥΔΑΠ.

Αντίθετα, Jumbo και Βιοχάλκο έκλεισαν με μικρά κέρδη, με τις Coca Cola, Λάμδα και Σαράντη να σημειώνουν άνοδο ανώτερη του 1%.

Αν σου άρεσε κάνε