Στον κλοιό τραπεζικών πιέσεων η αγορά

Στον κλοιό τραπεζικών πιέσεων η αγορά

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 12:16 Δημιουργία 19/03/21, 11:24
Αρθρογράφος: Βούλα Μαλαίνου
ΒΟΥΛΑ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

Απώλειες άνω του 1% για τον ΓΔ, 4% για τον τραπεζικό - Νέα «βουτιά» για τη μετοχή της Πειραιώς - «Αδύναμοι» μπροστά στο sell-off άλλοι δεικτοβαρείς τίτλοι

Στον κλοιό των τραπεζικών πιέσεων παραμένει και σήμερα, Παρασκευή η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, «γράφοντας» απώλειες άνω του 1% και μάλιστα κάτω από τα επίπεδα και των 840 μονάδων.

Ο τραπεζικός δείκτης χάνει 4% εν μέσω ισχυρού sell-off, με το «χαρτί» της Πειραιώς να συνεχίζει να θολώνει το τοπίο γύρω από τον κλάδο, σημειώνοντας νέα «βουτιά» 22% και με τριήμερες απώλειες που ξεπερνούν το 45%, ενώ όσο κι αν προσπαθούν άλλοι δεικτοβαρείς τίτλοι να παίξουν «άμυνα», εντούτοις δεν μπορούν.

Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,26% στις 833,93 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 11,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 11,3 εκατ. τεμάχια.

Την ίδια ώρα, πτώση 1,29% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.006,92 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 4,13% στις 517,26 μονάδες.

Η πρόταση της διοίκησης της Πειραιώς για την κεφαλαιακή ενίσχυση προβληματίζει, με την αγορά να ζητεί αποσαφήνιση των όρων, οι οποίοι μέχρι να «κλειδώσουν» και στη συνέχεια, να ψηφιστούν, ο τραπεζικός κλάδος, λένε χρηματιστηριακοί κύκλοι, θα βρίσκεται στο επίκεντρο.

Η χθεσινή και η σημερινή εικόνα στη Λεωφόρο Αθηνών, πάντως, επιβεβαιώνει τον καταλυτικό ρόλο των τραπεζών ως προς την τάση και την πορεία του ΓΔ. Το κακό σενάριο τώρα είναι η επιστροφή της αγοράς στα επίπεδα κατά τις αρχές Μαρτίου, όσο η τραπεζική κατρακύλα συνεχίζεται.

Στις μετοχές τώρα, η Πειραιώς «βυθίζεται» στο -22,54%, η Alpha Bank χάνει κατά 5,44% και η Εθνική κατά -3,91%. Οι απώλειες στην Eurobank αγγίζουν το 2,71%, με τις Jumbo, Motor Oil, ΕΧΑΕ, Λάμδα, ΟΠΑΠ και ΓΕΚ Τέρνα να σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 1%.

Με μικρή πτώση κινούνται οι ΟΤΕ, Φουρλής, Βιοχάλκο, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, Coca Cola, Aegean και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ οι Μυτιληναίος, ΟΛΠ, Ελλάκτωρ και ΕΥΔΑΠ δεν έχουν μεταβολή.

Αντίθετα, ήπια άνοδο σημειώνουν οι Titan, Ελληνικά Πετρέλαια και Σαράντης, χωρίς όμως καμία να κινείται με άνοδο που να ξεπερνά το 1%.

Αν σου άρεσε κάνε