Απότομη «προσγείωση» στις 840 μονάδες με τραπεζικό sell-off

Απότομη «προσγείωση» στις 840 μονάδες με τραπεζικό sell-off

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 18:16 Δημιουργία 18/03/21, 18:02
Αρθρογράφος: Βούλα Μαλαίνου
ΒΟΥΛΑ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

«Ναυάγησε» η μετοχή της Πειραιώς, συμπαρασύροντας τις υπόλοιπες συστημικές - Απώλειες άνω του 1% για τον ΓΔ - «Πακέτα» το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου - Στις αυριανές αναδιαρθρώσεις του Eurostoxx τώρα το «βλέμμα»

Υπέκυψε στο τραπεζικό sell-off, με «βαρίδι» τη μετοχή της Πειραιώς, η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, η οποία «προσγειώθηκε» απότομα στα επίπεδα των 840 μονάδων, καθώς η «άμυνα» που επιχείρησε να παίξει κόντρα στις πιέσεις με εξίσου βαριά «χαρτιά» στο ταμπλό, κάμφθηκε.

Από το ανοδικό τραπεζικό ξέσπασμα… στην τραπεζική «βουτιά» είναι ένα από τα χαρακτηριστικά της τρέχουσας εβδομάδας όσον αφορά την εικόνα στη Λεωφόρο Αθηνών, επιβεβαιώνοντας τον καταλυτικό ρόλο του κλάδου για την τάση και την πορεία του ΓΔ, ο οποίος συμπαρασύρθηκε στο «βαθύ κόκκινο», ενώ λίγα 24ωρα πριν είχε «σκαρφαλώσει» στη ζώνη των 860 μονάδων με τη δυναμική κίνηση των συστημικών.

Οι εξελίξεις στο επιχειρηματικό «μέτωπο» αποτέλεσαν και σήμερα λόγος αύξησης της συναλλακτικής δραστηριότητας, καθώς από τα 234 εκατ. ευρώ του τζίρου, τα 125 εκατ. αφορούν «πακέτα».

Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,47% στις 844,56 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 840,18 μονάδων (-1,98%) και 862,36 μονάδες (+0,60%).

Την ίδια ώρα, ο τζίρος ανήλθε στα 234 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 84,33 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 10,3 εκατ. τεμάχια ή 125,3 εκατ. ευρώ.

Η μετοχή της Πειραιώς «γκρεμίστηκε» την Πέμπτη, κλείνοντας με πτώση της τάξεως του 22% από 8% στο ξεκίνημα των συναλλαγών, με φόντο το σημείωμα της διοίκησης της Τράπεζας για την προτεινόμενη διαδικασία της ΑΜΚ, με reverse split, ώστε η νέα ονομαστική αξία της μετοχής να διαμορφωθεί στο 1 ευρώ.

Αναλυτές σημειώνουν πως εύλογα ερωτηματικά γύρω από την ΑΜΚ της Τράπεζας προκάλεσαν το σημερινό sell-off στη μετοχή. Συνεπώς, λένε οι ίδιοι κύκλοι μέχρι να «κλειδώσουν» και να ψηφιστούν οι όροι της αύξησης, ο τραπεζικός κλάδος θα βρίσκεται στο επίκεντρο.

Στα «πακέτα», 5.250.000 μετοχές ή το 3,85% που μεταβίβασε ο βασικός μέτοχος της εταιρείας Jumbo Απόστολος Βακάκης, με τίμημα στα 77,175 εκατ. ευρώ. Η μεταβίβαση του πακέτου έγινε στα 14,70 ευρώ, 8% χαμηλότερα από το χθεσινό κλείσιμο της μετοχής.

Επίσης, πακέτο με το 3,88% του μετοχικού κεφαλαίου διακινήθηκε στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με τις μετοχικές αλλαγές στον όμιλο να συνεχίζονται. Το πακέτο των 4 εκατ. μετοχών άλλαξε χέρια στην τιμή των 11,20 ευρώ, ήτοι με premium 16% σε σχέση με την τρέχουσα τιμή. Η αξία του πακέτου ήταν 44,99 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι έχει αλλάξει χέρια ήδη το 7,6% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, το οποίο απέκτησε εταιρεία συμφερόντων της Μ. Λάτση.

Τώρα, το «βλέμμα» της αγοράς στρέφεται στις αυριανές αναδιαρθρώσεις του Eurostoxx, με την προσθήκη της Τέρνα Ενεργειακή και της ΔΕΗ, και του FTSE Russel, με την προσθήκη της Βιοχάλκο.

Στις μετοχές τώρα, η Πειραιώς έγραψε «χασούρα» 22,05%, με την Alpha Bank στο -6,02% και την Εθνική στο -4,81%. Απώλειες 4,13% για την Jumbo, ενώ η πτώση των Coca Cola και Λάμδα έφτασε το 2,55% και 2,26% αντίστοιχα.

Ξεπέρασε το 1% η ζημιά σε Ελληνικά Πετρέλαια, ΑΔΜΗΕ, Μυτιληναίο, Titan και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, Motor Oil, Eurobank, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ και Σαράντης. Χωρίς μεταβολή έκλεισε ο Φουρλής.

Αντίθετα, Βιοχάλκο και ΟΠΑΠ σημείωσαν κέρδη 3,74% και 3,43%, αντίστοιχα, 2,75% η Aegean, ενώ η άνοδος στον ΟΛΠ, τη ΔΕΗ, τη ΓΕΚ Τέρνα και την ΕΧΑΕ ξεπέρασε το 1%.

Αν σου άρεσε κάνε