Μία... «στάση» για να αφομοιώσει τα κεκτημένα

Μία... «στάση» για να αφομοιώσει τα κεκτημένα

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 17:46 Δημιουργία 17/03/21, 17:34
Αρθρογράφος: Βούλα Μαλαίνου
ΒΟΥΛΑ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

Μία… «στάση» για να αφομοιώσει τις στηρίξεις, τις οποίες κατέκτησε πρόσφατα, έκανε στις συναλλαγές της Τετάρτης η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, η οποία από τις 23 Φεβρουαρίου ακολουθεί μία σταθερή ανοδική πορεία, με την παρεμβολή μόλις τριών – μαζί με τη σημερινή – πτωτικών συνεδριάσεων.

Το ΧΑ τερμάτισε στο «κόκκινο» και κάτω από τα επίπεδα των 860 μονάδων, εν μέσω πιέσεων των profit takers, οι οποίοι έκαναν την εμφάνισή τους ήδη από το ξεκίνημα της διαπραγμάτευσης στο ταμπλό.

Ωστόσο, η αγορά βρήκε ενεργειακά στηρίγματα, τα οποία λειτούργησαν ως ανάχωμα για τη διατήρηση της επαφής με τις 860 μονάδες.

Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,36% στις 857,19 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 855,98 μονάδων (-0,50%) και 861,29 μονάδες (+0,12%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 70,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 36,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,1 εκατ. τεμάχια ή 10,9 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,41%, στις 2.064,04 μονάδες, ενώ στο -0,34% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.179,64 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,27% στις 565,40 μονάδες.

Ύστερα από το χθεσινό τραπεζικό ξέσπασμα, ο κλάδος έκλεισε σε πτωτικά εδάφη, με το «χαρτί» της Πειραιώς να αποτελεί το «βαρίδι», καταγράφοντας «βουτιά» μετά το άλμα 26% της Τρίτης και των ανακοινώσεων της Τράπεζας περί ΑΜΚ 1 δισ. ευρώ και επιτάχυνσης της μείωσης των NPEs μέσω τιτλοποιήσεων ύψους έως 19 δισ. ευρώ.

Το σημερινό «διάλειμμα» δίνει την ευκαιρία στην αγορά να «διαβάσει» τα νεότερα γύρω από τα δημοσιονομικά – σήμερα ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για την ανεργία αλλά και για τον προϋπολογισμό με τα φορολογικά έσοδα του Φεβρουαρίου να σημειώνουν υπέρβαση κατά 428 εκατ. ευρώ, αλλά τον Θ. Σκυλακάκη να χτυπάει καμπανάκι για τα αντίστοιχα του Μαρτίου λόγω lockdown. Πρόκειται για «μέτωπα», που εκπέμπουν μηνύματα όσον αφορά την επιστροφή στην κανονικότητα.

Ως προς αυτό το σκέλος, η επιτυχία της έκδοσης του 30ετούς ομολόγου ύστερα από 13 χρόνια είναι βαρύνουσας σημασίας, με τον υπουργό Οικονομικών να κάνει λόγο για ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Η ζήτηση ήταν θεαματική,με τις προσφορές να «εκτινάσσονται» πάνω από τα 26 δις. ευρώ και τη χώρα να αντλεί το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ.

Το αρχικό επιτόκιο για το νέο 30ετές ομόλογο διαμορφώθηκε στις 160 μονάδες βάσης πάνω από το Mid Swap (41 μ.β), άρα κοντά στο 2%, ενώ στη συνέχεια υποχώρησε στις 150-155 μ.β + mid swap, δηλαδή στην περιοχή 1,9%-1,95%.

Κατά το κλείσιμο του βιβλίου, το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στις 150μ.β πάνω από το mid swap, κοντά στο 1,9%, με την τελική τιμολόγηση να αναμένεται αργότερα.

Αξίζει να επισημανθεί ότι ένας σημαντικός λόγος για τη νέα έξοδο στις αγορές έχει να κάνει με τις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες, λόγω της λήψης μέτρων για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Η διαφαινόμενη ζημιά από το- μεγαλύτερης διάρκειας lockdown στην ευρωζώνη- υπολογίζεται έως τώρα στα 3 δισ. ευρώ και το «κοντέρ» συνεχίζει να γράφει.

Στις μετοχές τώρα, η Πειραιώς σημείωσε βουτιά της τάξεως του 6,38%, με την Jumbo να ακολουθεί με το δικό της -2,14%. Άνω του 1% ήταν η πτώση σε Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, Motor Oil, ΟΛΠ, Alpha Bank και Εθνική.

Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Eurobank, Φουρλής, Λάμδα και Coca Cola, ενώ χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι Μυτιληναίος, Titan, ΟΠΑΠ και ΕΧΑΕ. Σ

Αντίθετα, ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης και ΕΥΔΑΠ, ενώ η Aegean έκλεισε στο +1,11% και η ΔΕΗ στο +1,91%. Η Τέρνα Ενεργειακή ενισχύθηκε κατά 2,80%.

Αν σου άρεσε κάνε