Πακέτα τα 2/3 του τζίρου - Κέρδη 3% στην εβδομάδα

Πακέτα τα 2/3 του τζίρου - Κέρδη 3% στην εβδομάδα

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 18:09 Δημιουργία 12/03/21, 17:43
Αρθρογράφος: Βούλα Μαλαίνου
ΒΟΥΛΑ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

Με αυξημένο τζίρο και μάλιστα τον υψηλότερο από την έναρξη της τρέχουσας χρονιάς, τα 2/3 του οποίου αφορούν πακέτα, οριακές απώλειες και στη ζώνη των 850 μονάδων ολοκλήρωσε την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, με τα «μάτια» στραμμένα και σήμερα στις επιχειρηματικές εξελίξεις εντός και εκτός ταμπλό.

Με τη βοήθεια των τραπεζών το ΧΑ έπαιξε «άμυνα» κόντρα στις πιέσεις των profit takers, με τα αποτελέσματα της Eurobank, τη νέα τιτλοποίηση της Τράπεζας (Mexico), τις προβλέψεις της για φέτος και το σενάριο ο δείκτης των «κόκκινων» δανείων να προσεγγίσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, να τραβά την προσοχή των επενδυτών, οι οποίοι παρακολουθούν τις προσπάθειες των τραπεζών να επιταχύνουν τη μείωση των NPEs. Η μετοχή έπαιξε ρόλο ως προς την τάση της αγοράς αυτή την εβδομάδα, όπως και το «χαρτί» της ΓΕΚ Τέρνα με το 7,6% να μεταβιβάζεται στη Μαριάνα Λάτση.

Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,03% στις 849,81 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 843,43 μονάδων (-0,78%) και 850,98 μονάδων (+0,11%).

Την ίδια ώρα, ο τζίρος ανήλθε στα 152,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 48,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 12,6 εκατ. τεμάχια ή 99,8 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,02%, στις 2.045,11 μονάδες, ενώ στο -0,03% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.170,84 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,88% στις 542,43 μονάδες.

Σε εβδομαδιαία βάση, ο Γενικός Δείκτης κέρδισε κατά 3%, ο FTSE 25 κατά 3,08% και ο τραπεζικός δείκτης κατά 3,24%.

Την Παρασκευή το «βλέμμα» επικεντρώθηκε στη μεταβίβαση του 7,6% του μετοχικού κεφαλαίου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη Μαριάννα Λάτση. Η μεταβίβαση του ποσοστού έγινε μέσω του ΧΑ, με πακέτο στην τιμή των 11,20 ευρώ ανά μετοχή και με τη συνολική αξία της συναλλαγής να διαμορφώνεται στα 88 εκατ. ευρώ. Η κίνηση εντάσσεται στο πλαίσιο της αποεπένδυσης από τον ελληνικό επιχειρηματικό όμιλο της ολλανδικής επενδυτικής εταιρείας Reggeborgh, με το family office της Μαριάννας Λάτση να κάνει πλέον και επισήμως την μετοχική του παρουσία στην ΓΕΚ Τέρνα.

Μάλιστα, σε σχετική ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «ψήφο εμπιστοσύνης» στην ελληνική επιχειρηματικότητα και στους Έλληνες εργαζόμενους.

Η εβδομάδα «σημαδεύτηκε» από ένα εντυπωσιακό επιχειρηματικό «κρεσέντο», το οποίο συμπληρώνει και η κατά 6 φορές κάλυψη της έκδοσης του «πράσινου» ομολόγου της ΔΕΗ, με την εισηγμένη να αντλεί 650 εκατ. ευρώ, ποσό κατά 150 εκατ. πάνω από τον στόχο, με τις προσφορές να «αγγίζουν» τα 3 δις. ευρώ και το 70% να προέρχεται από ξένους επενδυτές.

Σε τεχνικό επίπεδο, η αγορά «κλείδωσε» έξι εβδομάδες θετικού προσήμου, «σκαρφαλώνοντας» σε υψηλά 13 μηνών και καταγράφοντας στη σημερινή συνεδρίαση τον υψηλότερο τζίρο για το 2021.

Στις μετοχές τώρα, την Παρασκευή, οι ΕΥΔΑΠ, Βιοχάλκο, ΑΔΜΗΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Φουρλής και ΟΠΑΠ υποχώρησαν 1% η καθεμία, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Coca Cola, Jumbo, ΟΤΕ, Ελλάκτωρ, Λάμδα, Πειραιώς, Σαράντης και Titan.

Αντίθετα, ΟΛΠ, Alpha Bank και Εθνική ενισχύθηκαν πάνω από 2%, με τη Eurobank να κλείνει στο +1,46%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα και Ελληνικά Πετρέλαια.

Τέλος, αμετάβλητες έμειναν η Motor Oil και η Aegean.

Αν σου άρεσε κάνε