«Όπισθεν» τράβηξε η αγορά

«Όπισθεν» τράβηξε η αγορά

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 15:00 Δημιουργία 10/03/21, 14:51
Αρθρογράφος: Βούλα Μαλαίνου
ΒΟΥΛΑ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

Στο «κόκκινο» έχει περάσει αυτή την ώρα η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, εν μέσω ισχυρών τραπεζικών πιέσεων που εκδηλώνονται στο ταμπλό.

Μάλιστα, ο ΓΔ έχει διολισθήσει σε χαμηλότερα επίπεδα, ενώ στην έναρξη των συναλλαγών «έβλεπε» την αντίσταση των 840 μονάδων.

Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,41% στις 834,19 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 27,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 14,4 εκατ. τεμάχια.

Την ίδια ώρα, πτώση 0,47% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.001,91 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 3,94% στις 507,17 μονάδες.

Η «βουτιά» που καταγράφουν οι τραπεζικές μετοχές, έχει να κάνει με την αβεβαιότητα, που επικρατεί γύρω τον κλάδο, ο οποίος δεν στηρίζει την αγορά στις τελευταίες συνεδριάσεις. Ωστόσο, το ΧΑ επιμένει στο πολυήμερο ανοδικό σερί από τις 24 Φεβρουαρίου.

Όπως σχολιάζουν χρηματιστηριακοί αναλυτές σχετικά με την οπισθοχώρηση της αγοράς από τη ζώνη των 840 μονάδων, ο ΓΔ χρειάζεται ένα… «διάλειμμα», προτού σκεφτεί να «δοκιμάσει» την επόμενη αντίσταση. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι από τις 24 Φεβρουαρίου κινείται σταθερά ανοδικά ανάμεσα στο εύρος των 773-837 μονάδων, όπου έκλεισε χθες, έχοντας μόλις μία πτωτική συνεδρίαση στο ενεργητικό αυτού του διαστήματος.

Σε αυτό το σημείο, πάντως, τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι, ο ρόλος των τραπεζών είναι καταλυτικός όσον αφορά την ανοδική διάσπαση των 840 μονάδων.

Αυτή την ώρα οι μετοχές των συστημικών «πρωταγωνιστούν» στις απώλειες, με τον κλαδικό δείκτη να έχει επιστρέψει στη ζώνη των 500 μονάδων από την προσέγγιση των 530 μονάδων.

Σε επίπεδο μετοχών τώρα, η Πειραιώς υποχωρεί κατά 5%, με την Εθνική και την Alpha Bank να είναι στο -4,63% και -4,24% αντίστοιχα. στο -2,95% είναι η Eurobank, οι απώλειες σε Aegean και Βιοχάλκο ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Μυτιληναίος, Ελληνικά Πετρέλαια, Coca Cola, ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ και ΟΤΕ.

Αντίθετα, στο «πράσινο» με κέρδη 8,57% ο Ελλάκτωρ και με 3,43% ο ΑΔΜΗΕ. Άνω του 1% είναι η άνοδος σε Jumbo, Σαράντης, ΟΠΑΠ και ΓΕΚ Τέρνα, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ΟΛΠ, Λάμδα, Motor Oil, Φουρλής, Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ και Titan.

Αν σου άρεσε κάνε