Τραπεζικά κέρδη με συναλλακτική «άπνοια»

Τραπεζικά κέρδη με συναλλακτική «άπνοια»

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 18:09 Δημιουργία 08/02/21, 17:54
Αρθρογράφος: Βούλα Μαλαίνου
ΒΟΥΛΑ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

Πάνω από την αντίσταση των 775 μονάδων τερμάτισε την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, η οποία κατέγραψε ισχυρά κέρδη με τη στήριξη της πλειονότητας των τίτλων στο ταμπλό και με τις τράπεζες, μάλιστα, να «κλειδώνουν» στο +3%.

Ωστόσο, η κερδοφορία συνοδεύτηκε από συναλλακτική «άπνοια», η οποία εξακολουθεί να είναι απόρροια της επενδυτικής επιφυλακτικότητας, εν μέσω έξαρσης των κρουσμάτων κορονοϊού και στη χώρα μας, με την αβεβαιότητα γύρω από το μέτωπο της πανδημίας ολοένα και να εντείνεται.

Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,75% στις 778,01 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 767,91 μονάδων (+0,43%) και 781,05 μονάδων (+2,15%).

Την ίδια ώρα, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 55,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 23 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 775 χιλ. τεμάχια (7,6 εκατ. ευρώ).

Παράλληλα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,79%, στις 1.862,07 μονάδες, ενώ επίσης στο +1,79% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.088,55 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,10% στις 472,69 μονάδες.

Πάντως, παρά τον ισχνό τζίρο, η αγορά έκλεισε κατά 50% την «ψαλίδα» της πρόσφατης πτώσης της, όπως ακριβώς και οι τράπεζες σε σχέση με τις απώλειες από τις αρχές του έτους.

Αγορά κι επενδυτές σήμερα επικεντρώθηκαν στο πακέτο στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών, που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας ύψους 5,9 δις. ευρώ υπό την επισήμανση ότι οι δημοσιονομικοί πόροι δεν είναι απεριόριστοι, γεγονός που εγείρει έντονο προβληματισμό όσο μάλιστα οι ειδικοί προειδοποιούν για σφοδρό κύμα Covid τον Μάρτιο.

Ωστόσο, το γεγονός ότι ο υπουργός προχώρησε στην κοστολόγηση των μέτρων στήριξης, όπως και των περιορισμών όσον αφορά την πραγματική οικονομία, που ανέρχεται στα 2,4 δις. σε μηνιαία βάση, βοηθά την αγορά, ώστε να λάβει καλύτερες θέσεις στο άμεσο μέλλον.

Σε επίπεδο μετοχών τώρα, η Alpha Bank ξεχώρισε με το +6,61% που σημείωσε, όπως και ο Titan με το +4,29%. Κέρδη 3,10% σημείωσαν οι Coca Cola και Ελλάκτωρ, ενώ άνω του 2% ήταν τα κέρδη σε ΔΕΗ, Πειραιώς, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή και Εθνική.

Άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, Eurobank, Μυτιληναίο και Φουρλή, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ και Motor Oil. Στον αντίποδα, οι απώλειες των ΟΛΠ, Σαράντη, Aegean, Λάμδα και Ελληνικά Πετρέλαια δεν ξεπέρασαν το 1%, ενώ η Jumbo υποχώρησε κατά 1,02%.

Αν σου άρεσε κάνε