Ανοδικά μεν προσεχτικά δε

Ανοδικά μεν προσεχτικά δε

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 14:26 Δημιουργία 05/02/21, 14:09
Αρθρογράφος: Βούλα Μαλαίνου
ΒΟΥΛΑ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

Ανοδικά μεν προσεχτικά δε κινείται η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά αυτή την ώρα, έχοντας διευρύνει τα κέρδη, αλλά παραμένοντας μία «ανάσα» από τις 770 μονάδες, επιβεβαιώνοντας πως προς το παρόν η ανάληψη ρίσκου για υπέρβαση των παραπάνω επιπέδων δεν είναι το επικρατέστερο σενάριο.

Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,11% στις 769,19 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 23,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 11,2 εκατ. τεμάχια.

Την ίδια ώρα, άνοδο 1,31% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.839,19 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 2,51% στις 463,57 μονάδες.

Οι επιλεκτικές κινήσεις στη Λεωφόρο Αθηνών αντανακλούν την έντονη επενδυτική επιφυλακτικότητα, με τις τάσεις ρίσκου να αποφεύγονται, εν μέσω μίας ρευστής κατάστασης ως προς το φλέγον ζήτημα του κορονοϊού.

Εν αναμονή της ανακοίνωσης αυστηρότερων μέτρων στην Αττική, οι επενδυτές είναι συγκρατημένοι, καθώς το τοπίο γύρω από την πανδημία είναι εξαιρετικά θολό, δεδομένου ότι οι καθυστερήσεις ως προς την παράδοση των εμβολίων οδηγούν όλο και πιο πίσω την πορεία προς το ξέφωτο.

Η αγορά κάνει… υπολογισμούς, λένε αρμόδιοι κύκλοι, τουτέστιν ζυγίζει το κόστος των περιοριστικών μέτρων, που ολοένα και διευρύνονται, ενώ στο βάθος «παίζει» δυνατά το ενδεχόμενο του ολικού lockdown, το οποίο θα μπορούσε να στοιχίσει έως και 3 δισ. ευρώ.

Οι απώλειες για την οικονομία είναι μεγάλες, με το κυβερνητικό επιτελείο να προειδοποιεί ότι τα διαθέσιμα δεν είναι απεριόριστα. Χαρακτηριστική είναι, άλλωστε, η δήλωση του αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ ότι οι «δημοσιονομικοί πόροι είναι πεπερασμένοι», κάνοντας λόγο για όλο και πιο στοχευμένα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, όσο ο χρόνος περνά.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, η Jumbo σημειώνει κέρδη 3,41%, με την Alpha Bank και την Πειραιώς να ακολουθούν με +2,80% και 2,56% αντίστοιχα. Άνω του 1% είναι η άνοδος σε Φουρλή, Εθνική, Eurobank, Titan, Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα, Βιοχάλκο, Coca Cola και ΔΕΗ.

Ήπια ανοδικά κινούνται οι Μυτιληναίος, ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ, Λάμδα, Aegean, Motor Oil, ΟΛΠ και Ελλάκτωρ, με την ΕΥΔΑΠ και τον Σαράντη να είναι χωρίς μεταβολή. Στον αντίποδα, ήπια πτωτικά κινούνται οι ΕΧΑΕ, ΟΤΕ και ΕΛληνικά Πετρέλαια, χωρίς όμως καμία να κινείται πάνω από το -0,60%.

Αν σου άρεσε κάνε