Περιμένει τα αυστηρότερα μέτρα η αγορά

Περιμένει τα αυστηρότερα μέτρα η αγορά

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 12:38 Δημιουργία 05/02/21, 11:45
Αρθρογράφος: Βούλα Μαλαίνου
ΒΟΥΛΑ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

Με το βλέμμα στις ανακοινώσεις του Νίκου Χαρδαλιά το απόγευμα κινείται η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, καταγράφοντας ήπια κέρδη στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Το ΧΑ ακολουθεί πορεία προς την ανάκτηση των 770 μονάδων, ωστόσο η αναρρίχηση υψηλότερα είναι ένα σενάριο που αυτή τη στιγμή μοιάζει απίθανο να επιβεβαιωθεί, εκτιμούν παράγοντες της αγοράς.

Εν αναμονή της ανακοίνωσης αυστηρότερων μέτρων στην Αττική, οι επενδυτές εξακολουθούν να διακατέχονται από επιφυλακτικότητα, καθώς το τοπίο γύρω από την πανδημία είναι εξαιρετικά θολό, δεδομένου ότι οι καθυστερήσεις ως προς την παράδοση των εμβολίων οδηγούν όλο και πιο πίσω την πορεία προς το ξέφωτο.

Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,11% στις 769,22 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 9,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 4,4 εκατ. τεμάχια.

Την ίδια ώρα, άνοδο 1,11% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.835,21 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 2,4% στις 463,12 μονάδες.

Η αγορά κάνει… υπολογισμούς, λένε αρμόδιοι κύκλοι, τουτέστιν ζυγίζει το κόστος των περιοριστικών μέτρων, που ολοένα και διευρύνονται, ενώ στο βάθος «παίζει» δυνατά το ενδεχόμενο του ολικού lockdown, το οποίο θα μπορούσε να στοιχίσει έως και 3 δισ. ευρώ.

Οι απώλειες για την οικονομία είναι μεγάλες, με το κυβερνητικό επιτελείο να προειδοποιεί ότι τα διαθέσιμα δεν είναι απεριόριστα.

Σε επίπεδο μετοχών τώρα, η Alpha Bank ηγείται της ανόδου με κέρδη 2,14%, με τις Πειραιώς, Titan, Eurobank και ΑΔΜΗΕ να ακολουθούν με άνοδο ανώτερη του 1%. Με κέρδη κοντά στο 1% κινούνται και οι Τέρνα Ενεργειακή, Εθνική, Jumbo, Βιοχάλκο, Coca Cola, Aegean και ΔΕΗ.

Ήπια ανοδικά κινούνται οι Μυτιληναίος, ΕΥΔΑΠ, Motor Oil, Φουρλής, ΟΤΕ, Ελλάκτωρ, Λάμδα και ΕΧΑΕ, ενώ χωρίς μεταβολή είναι ο ΟΠΑΠ και τα Ελληνικά Πετρέλαια. Στον αντίποδα, ήπια πτωτικά κινούνται οι ΟΛΠ, ΓΕΚ Τέρνα και Σαράντης.

Αν σου άρεσε κάνε