Πτώση δίχως «φρένο» στη Λ. Αθηνών

Πτώση δίχως «φρένο» στη Λ. Αθηνών

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 11:23 Δημιουργία 28/01/21, 11:09

Νέα «βουτιά» καταγράφει η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά στη συνεδρίαση της Πέμπτης, επιβεβαιώνοντας το σενάριο της «διόρθωσης» διαρκείας, με τον ΓΔ να έχει διολισθήσει πέριξ των 730 μονάδων.

Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,99% στις 728,71 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 10,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 7,8 εκατ. τεμάχια.

Την ίδια ώρα, πτώση 2,11% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.726,84 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 3,90% στις 410,27 μονάδες.

Το ΧΑ δέχεται ισχυρές πιέσεις και από τις διεθνείς αγορές, στο πλαίσιο των επενδυτικών ανησυχιών για την έξαρση των μεταλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού παγκοσμίως, η οποία έχει επιβάλλει νέο γύρο περιοριστικών μέτρων, με τις οικονομίες των κρατών να κινδυνεύουν από εντυπωσιακή «κατάρρευση».

Νωρίτερα, η Ασία έκλεισε στο «βαθύ κόκκινο», λαμβάνοντας τη σκυτάλη της «βουτιάς» από τη Wall Street στις χθεσινές συναλλαγές, ενώ αυτή την ώρα οι ευρωαγορές σημειώνουν ελεύθερη πτώση, στη σκιά του πολέμου των κυβερνήσεων της περιφέρειας με τις φαρμακευτικές για τις καθυστερήσεις ως προς τις παραδόσεις των εμβολίων.

Στην Αθήνα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην αλλαγή στρατηγικής της κυβέρνησης, καθώς παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων, με την Αττική να εμφανίζει σημαντική επιδημιολογική επιβάρυνση, με τους ειδικούς να συνεδριάζουν εκτάκτως σήμερα αναφορικά με το άνοιγμα ή μη Γυμνασίων και Λυκείων την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ πισωγύρισμα εξετάζεται και για το λιανεμπόριο, με την επιστροφή του click away.

Σε τεχνική βάση τώρα, πλέον μετά και την απώλεια των 750 μονάδων χθες, ο γενικός δείκτης πιέζεται στις στηρίξεις των 720-730 μονάδων, ενώ το εξαιρετικά κρίσιμο επίπεδο της αγοράς είναι οι 709 μονάδες, όπου και εντοπίζεται ο κινητός μέσος των 200 ημερών.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, η Aegean σημειώνει βουτιά 8,28%, με τις Eurobank και ΔΕΗ να ακολουθούν με -5,01% και -4,30% αντίστοιχα. Άνω του 3% είναι η πτώση σε Alpha Bank< Πειραιώς, Βιοχάλκο, Εθνική και Φουρλή και άνω του 2% σε Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίος, Motor Oi, Titan και ΕΧΑΕ.

Οι απώλειες σε Λάμδα, Τέρνα Ενεργειακή, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ, Coca Cola, ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντη και ΑΔΜΗΕ ξεπερνούν το 1%, με τον ΟΛΠ και την Jumbo να κινούνται ήπια πτωτικά. Στον αντίποδα, ο ΟΤΕ κερδίζει 0,17% και η ΕΥΔΑΠ είναι στο +0,45%.

Αν σου άρεσε κάνε