Η «σκιά» του Μπέργκαμο πάνω από τη Λεωφόρο Αθηνών

Η «σκιά» του Μπέργκαμο πάνω από τη Λεωφόρο Αθηνών

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 11:27 Δημιουργία 12/11/20, 11:24

Ηπιότερο profit taking καταγράφεται στο χρηματιστηριακό ταμπλό στη συνεδρίαση της Πέμπτης, με τις εξελίξεις γύρω από το φλέγον μέτωπο της πανδημίας να βρίσκονται στο επίκεντρο της επενδυτικής προσοχής.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,18% στις 657,22 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 7,77 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 4,7 εκατ. τεμάχια.

Την ίδια ώρα, πώλειες 0,45% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.558,65 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 1,13% στις 310,48 μονάδες.

Η αγορά κρατά την επαφή της με τις 660 μονάδες, στηριζόμενη κυρίως στη μετοχή του Ελλάκτωρα, ωστόσο δείχνει να δυσκολεύεται να τις διασπάσει ανοδικά.

Το κλίμα τόσο στη Λεωφόρο Αθηνών όσο και στα διεθνή χρηματιστήρια είναι ιδιαίτερα εύθραυστό, στη σκιά του δεύτερου κύματος της πανδημίας, το οποίο θερίζει στην Ευρώπη. Από την προσεχή Παρασκευή τίθεται σε εφαρμογή η πανελλαδική καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 5 τα ξημερώματα, ενώ αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα αναμένεται να ληφθούν ακόμη και σήμερα για τη Θεσσαλονίκη, όπου 1 στους 3 είναι θετικός στον ιό.

Η πίεση του συστήματος Υγείας είναι αυξημένη, τόσο εξαιτίας των αυξημένων εισαγωγών σε κλίνες Covid-19, όσο και των διασωληνώσεων, για το λόγο αυτό και η κυβέρνηση προετοιμάζεται και για το χειρότερο σενάριο. Η προοπτική της παράτασης του γενικευμένου lockdown επ’ αόριστον προκαλεί προβληματισμό και ανησυχία στην αγορά.

Στο ταμπλό τώρα, Aegean, Πειραιώς και ΟΠΑΠ ασκούν σημαντικές πιέσεις στην αγορά, καθώς σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 2%, ενώ άνω του 1% είναι η πτώση σε Eurobank, Jumbo, Φουρλής, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ, Τέρνα Ενεργειακή και Βιοχάλκο.

Ήπια πτώση καταγράφουν οι ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, Εθνική, Alpha Bank, Μυτιληναίος, Λάμδα, ΟΤΕ και ΕΥΔΑΠ, με τον ΟΛΠ να μην έχει μεταβολή. Στον αντίποδα, ήπια πτωτικά κινούνται οι Motor Oil και Σαράντης, με τα Ελληνικά Πετρέλαια, τον Titan και την Coca Cola να σημειώνουν κέρδη άνω του 1%. Ο Ελλάκτωρ ξεχωρίζει με το +6,68% που καταγράφει.

Αν σου άρεσε κάνε