Lockdown και στο ΧΑ

Lockdown και στο ΧΑ

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 11:26 Δημιουργία 05/11/20, 11:20

Στη «σκιά» του καθολικού lockdown, που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τις 6 το πρωί του Σαββάτου, κινείται η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, με την αβεβαιότητα για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας να ταλανίζει ΧΑ κι επενδυτές.

Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,21% στις 581,15 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 5,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,6 εκατ. τεμάχια.

Την ίδια ώρα, πτώση 1,53% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.364,77 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 2,87% στις 243,25 μονάδες.

Το σενάριο που φοβόταν η αγορά, δυστυχώς επιβεβαιώθηκε με τη χώρα να «κλείνει», στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του δεύτερου και δυναμικότερου κύματος της πανδημίας.

Το «λουκέτο» θα έχει διάρκεια ενός μηνός, ωστόσο οι αμφιβολίες για την περαιτέρω παράτασή του προβληματίζουν την αγορά, η οποία βλέπει το έργο να επαναλαμβάνεται.

Πηγές του Μαξίμου τονίζουν στο «Χ» πως μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο τα μέτρα πότε θα κλιμακώνονται και πότε θα αποκλιμακώνονται. Πρόκειται για μια πραγματικότητα, που φοβίζει το ΧΑ, είναι γνωστό εξάλλου από την εποχή των μνημονίων πως η παρατεταμένη αβεβαιότητα είναι ο μεγάλος «εχθρός» οικονομίας κι αγοράς.

Σε επίπεδο μετοχών τώρα, η Aegean σημειώνει απώλειες 4,50%, με την Εθνική να είναι στο -3,65% και τις Φουρλής, Jumbo, Alpha Bank, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, Λάμδα και Eurobank να ακολουθούν με πτώση που ξεπερνά το 2%.

Άνω του 1% είναι η πτώση σε ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, Μυτιληναίο, Σαράντη και Titan, ενώ ήπια πτωτικάκινούνται οι ΕΧΑΕ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή και Ελλάκτωρ. Τα ήπια κέρδη σε Coca Cola, Βιοχάλκο, ΕΛληνικά Πετρέλαια, ΟΛΠ και Πειραιώς δίνουν κάποιες στηρίξεις στην αγορά.

Αν σου άρεσε κάνε