Στάση αναμονής...

Στάση αναμονής...

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 11:29 Δημιουργία 20/07/20, 11:27

Στάση αναμονής τηρεί η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά στη συνεδρίαση της Δευτέρας, έχοντας όλους τους προβολείς στραμμένους στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου αναζητείται συμβιβαστική λύση για Ταμείο Ανάπτυξης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,55% στις 644,99 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 4,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,8 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,60% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.559,94 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 2,53% στις 344,86 μονάδες.

Μετά τις πολύωρες διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν έως τα ξημερώματα, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Δανία και η Σουηδία εμφανίζονται ικανοποιημένες με την πρόταση να δοθούν τα 390 δισ. ευρώ με τη μορφή επιδοτήσεων και τα υπόλοιπα με τη μορφή χαμηλότοκων δανείων.

Οι 27 ηγέτες του μπλοκ θα συναντηθούν ξανά στις 17:00, ώρα Ελλάδος, σε μια προσπάθεια να επιλύσουν τα εκκρεμή ζητήματα όπως το συνολικό ύψος του ταμείου και τους μηχανισμοούς για τον έλεγχο των δαπανών. Γάλλος αξιωματούχος ανέφερε πως η αποστολή τους βλέπει πλέον να διανοίγεται μονοπάτι προς μία πλήρη συμφωνία.

Ο συντηρητικός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς εξέφρασε ικανοποίηση σήμερα για την πορεία των δύσκολων, μαραθώνιων διαπραγματεύσεων στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κρίνοντας ότι σημειώνεται πρόοδος.

«Οι σκληρές διαπραγματεύσεις μόλις έφθασαν στο τέλος τους. Μπορούμε να είμαστε πολύ ικανοποιημένοι για το σημερινό αποτέλεσμα. Θα συνεχίσουμε το απόγευμα», ανέφερε ο Κουρτς σε ανάρτησή του στο Twitter.

Στο πλαίσιο αυτό, μέχρι να φανούν τα αποτελέσματα των σκληρών παζαριών, το ΧΑ δεν αποκλείεται να μείνει σε ένα στενό εύρος διακύμανσης.

Καταλύτης για την πορεία πάντως είναι σαφώς ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος παρά την ανάκαμψη της αγοράς από τα χαμηλά του Μαρτίου, δεν μπορεί να ακολουθήσει και να υποστηρίξει με μονάδες μια ανοδική διαφυγή του Γενικού Δείκτη.

Σε επίπεδο μετοχών τώρα, η ΔΕΗ, η Εθνική και η Alpha Bank σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν το 3%, ενώ άνω του 2% είναι η άνοδος σε Ελλάκτωρ, Πειραιώς και Φουρλή και άνω του 1% σε ΑΔΜΗΕ, Eurobank, ΟΛΠ και Λάμδα.

Ήπια ανοδικά κινούνται οι Aegean, Jumbo, Ελληνικά Πετρέλαια, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, Βιοχάλκο και ΕΥΔΑΠ, με τον Titan να μην έχει μεταβολή. Στον αντίποδα, ΟΤΕ και Coca Cola σημειώνουν απώλειες 1,12% και 1,09% αντίστοιχα, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Σαράντης, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil και ΟΠΑΠ.

Αν σου άρεσε κάνε