Τραμπ και Aegean «κοκκινίζουν» το ταμπλό

Τραμπ και Aegean «κοκκινίζουν» το ταμπλό

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 11:32 Δημιουργία 04/05/20, 11:30

Εισαγόμενες πιέσεις δέχεται η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά στο ξεκίνημα της εβδομάδας, ακολουθώντας το «βαρύ» κλίμα στα διεθνή ταμπλό με φόντο τον «πόλεμο» ΗΠΑ-Κίνας για τις ευθύνες σχετικά με την εξάπλωση του κορονοϊού.

Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 3,31% στις 607,24 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 7,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 5,3 εκατ. τεμάχια. Πτώση 3,40% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.473,42 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 6,74% στις 317,92 μονάδες.

Πρώτη ημέρα άρσης του lockdown κι η αγορά, όπως κι οι επενδυτές, έχει στραμμένο το βλέμμα της αφενός στην πορεία του ιού με τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων κι αφετέρου στα βήματα αναδιάταξης της ελληνικής οικονομίας με βάση το κυβερνητικό σχέδιο.

Την ίδια ώρα, όμως, το ΧΑ παρακολουθεί και το «μέτωπο» Τραμπ-Κίνας. Ο Λευκός Οίκος κατηγορεί ευθέως το Πεκίνο για την εξάπλωση του κορονοϊού, με τους επενδυτές να μην αποκλείουν να υπάρξει ένας δεύτερος γύρος εμπορικού πολέμου, ο οποίος θα καταφέρει μεγαλύτερο πλήγμα στην υφεσιακή παγκόσμια οικονομία.

Στο επιχειρηματικό «μέτωπο» τώρα, το χαρτί της Aegean σημειώνει μεγάλη «χασούρα», στον απόηχο των δηλώσεων του προέδρου της για μείωση του προσωπικού κι επιστροφή στα προ κρίσης επίπεδα στα 2 με 3 χρόνια.

Τεχνικά τώρα, αν και την Παρασκευή ο γενικός δείκτης κράτησε τη στήριξη των 628 μονάδων, σήμερα χάνει και τις 616 με το επόμενο επίπεδο στήριξης να είναι στις 590 μονάδες.

Στις μετοχές, λοιπόν, η Aegean δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση σημειώνοντας απώλειες 16,16%, με την Εθνική και τον Ελλάκτωρ να είναι στο -7,1%. Απώλειες που ξεπερνούν το 6% σημειώνουν οι Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank, με τη Βιοχάλκο να είναι στο -4,05%. Άνω του 3% είναι η πτώση σε ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, Φουρλή και Τιτάν.

Η πτώση σε Μυτιληναίο, Λάμδα, Motor Oil, Coca Cola, Jumbo, ΟΛΠ και ΕΧΑΕ ξεπερνά το 2%, ενώ εκείνη σε ΟΤΕ και ΕΥΔΑΠ το 1%. Στον FTSE 25 μόνο ο Σαράντης σημειώνει κέρδη, καταγράφοντας άνοδο της τάξεως του 1,15%.

Αν σου άρεσε κάνε