ΧΑ: Στο «κόκκινο» κάθισε η μπίλια

ΧΑ: Στο «κόκκινο» κάθισε η μπίλια

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 18:33 Δημιουργία 24/04/20, 18:15

Στο «κόκκινο» κάθισε η μπίλια στο τέλος της σημερινής συνεδρίασης, η οποία χαρακτηρίστηκε από έντονα σκαμπανεβάσματα, νευρικές κινήσεις κι εναλλαγές προσήμων.

Η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά «λύγισε» υπό το βάρος των τραπεζικών πιέσεων, αναμένοντας τις αξιολογήσεις των S&P και DBRS και «διαβάζοντας» την αιφνίδια υποβάθμιση του outlook της ελληνικής οικονομίας σε σταθερό από θετικό από την Fitch.

Πιο αναλυτικά,στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,67% στις 606,41 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 599,34 μονάδων (-1,82%) και 615,28 μονάδες (+0,79%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 46,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 32,4 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 156 χιλ. τεμάχια.

Την ίδια ώρα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,85%, στις 1.454,69 μονάδες, ενώ στο -0,12% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 885,06 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,15% στις 313,99 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,05%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 0,35%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε πτώση 7,5%.

Χρηματιστηριακοί αναλυτές σχολιάζοντας την εικόνα στη Λεωφόρο Αθηνών, τονίζουν ότι το ΧΑ δεν διατήρησε το ανοδικό σερί για τρίτη ημέρα, εντούτοις διαφύλαξε το σημαντικό ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων.

Πάντως, οι τράπεζες σήμερα βρέθηκαν στο μικροσκόπιο.Οι πιέσεις στον κλάδο επιβεβαίωσαν ότι ο ορίζοντας της συντριπτικής πλειονότητας των χαρτοφυλακίων είναι πολύ μικρός.

Αγορά κι επενδυτές δεν ικανοποιήθηκαν από τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών, από την οποία προέκυψαν εκ νέου διαφορές μεταξύ Βορρά και Νότου,τη στιγμή που η πρωτοφανής υγειονομική κρίση απαιτεί ένα στοχευμένο, κοινό ευρωπαϊκό σχέδιο αντιμετώπισης των τεράστιων οικονομικών επιπτώσεων.

Όλα αυτά ενώ η Fitch επανήλθε στα της Ελλάδας και προέβλεψε μείωση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 8,1% φέτος, αναθεωρώντας επί τα χείρω το outlook της Ελλάδας από "θετικό" σε "σταθερό", εξαιτίας της σημαντικής επίδρασης της κρίσης του κορονοϊού στην οικονομική δραστηριότητα, στα δημόσια οικονομικά και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, πτώση 4,75% για την Εθνική και άνω του 3% σε Aegean, Eurobank και Alpha Bank. Η πτώση σε Titan, ΟΤΕ και Βιοχάλκο ξεπέρασε το 2%, και σε ΕΧΑΕ, ΟΛΠ και Σαράντη το 1%.

Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Φουρλής, ΕΥΔΑΠ, Coca Cola, Motor Oil και ΓΕΚ Τέρνα, με την Πειραιώς και την Jumbo να κλείνουν χωρίς μεταβολή. Στον αντίποδα, μικρά κέρδη σημείωσαν οι Μυτιληναίος και Τέρνα Ενεργειακή, ο ΟΠΑΠ και ο Ελλάκτωρ έκλεισαν με άνοδο 1,73% και 1,96% αντίστοιχα, με τη Λάμδα να ολοκληρώνει στο +2,20% και τη ΔΕΗ στο +7,20%.

Αν σου άρεσε κάνε