Απογοητευμένη η αγορά από τη Σύνοδο - «Βαρίδι» η Fitch

Απογοητευμένη η αγορά από τη Σύνοδο - «Βαρίδι» η Fitch

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 11:35 Δημιουργία 24/04/20, 11:24

Στο «κόκκινο» κινείται η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά στη συνεδρίαση της Παρασκευής, αποτυπώνοντας τις; έντονες ανησυχίες των επενδυτών για την άκαρπη Σύνοδο των Ευρωπαίων.

Την ίδια ώρα, βέβαια, η αγορά κλονίζεται και από την αιφνιδιαστική υποβάθμιση των προοπτικών της Ελλάδος από τον οίκο Fitch.

Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,87% στις 605,15 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,3 εκατ. τεμάχια. Πτώση 1,01% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.452,41 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 2,23% στις 316,97 μονάδες.

Στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη επιβεβαιώθηκαν οι διαφορές μεταξύ Βορρά και Νότου, με τις αγορές να μην «παίρνουν» αυτό που ζητούν εδώ και καιρό, δηλαδή μία σαφή, στοεχυεμένη και κοινή «απάντηση» απένανττι στον ύπουλο εχθρό, την πανδημία.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέλαβε το βάρος να καταθέσει πρόταση για το μείγμα επιχορηγήσεων – δανείων το δεύτερο ή το τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου για να οδεύσει εκ νέου σε Σύνοδο Κορυφής. Επίσης, το Eurogroup θα συνέλθει εντός των ερχόμενων δύο εβδομάδων προκειμένου να εργαστεί επάνω στο ζήτημα του Ταμείου Ανάκαμψης, αναμένοντας και την πρόταση της Κομισιόν.

Την ίδια ώρα, ύφεση της τάξεως του 8,1% «βλέπει» για την ελληνική οικονομία ο οίκος Fitch, ο οποίος μάλιστα υποβάθμισε το outlook της χώρας σε σταθερό από θετικό, στο πλαίσιο μίας αιφνιδιαστικής κίνησης αργά χθες το βράδυ.

Συγκεκριμένα, η Fitch προβλέπει μείωση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 8,1% φέτος, ενώ ο συνδυασμός της σοβαρής πτώσης της οικονομικής δραστηριότητας και των έκτακτων μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση για τη στήριξη της οικονομίας εν μέσω της πανδημίας θα οδηγήσουν σε απότομη επιδείνωση του ισοζυγίου του προϋπολογισμού για φέτος.

Υπενθυμίζεται ότι απόψε αναμένεται η προγραμματισμένη "ετυμηγορία" τόσο της Standard & Poors, όσο και της καναδικής DBRS.

Σε επίπεδο μετοχών τώρα, η Εθνική, αν και άρχισε τις συναλλαγές στο -6%, τώρα υποχωρεί κατά 4,08%, με τις Πειραιώς, ΓΕΚ Τέρνα, Ελλάκτωρ και Titan να ακολουθούν με πτώση άνω του 2%. Οι απώλειες σε Σαράντη, Eurobank, Jumbo, Alpha Bank, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ και Τέρνα ενεργειακή ξεπερνούν το 1%.

Ήπια πτωτικά κινούνται οι Coca Cola, ΕΧΑΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Φουρλής, Μυτιληναίος, Aegean και ΟΤΕ, με τις Λάμδα, Βιοχάλκο και ΑΔΜΗΕ να μην έχουν πρόσημο. Στον αντίποδα, ΕΥΔΑΠ και Motor Oil σημειώνουν κέρδη 0,76% και 0,85% αντίστοιχα, με τη ΔΕΗ να ενισχύεται κατά 1,92%.

Αν σου άρεσε κάνε