Κερδοφορία στο ΧΑ αλλά χωρίς... υπερβάσεις

Κερδοφορία στο ΧΑ αλλά χωρίς... υπερβάσεις

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 15:01 Δημιουργία 14/04/20, 14:51

Κέρδη πάνω από 1% καταγράφει αυτή την ώρα η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, δίχως ωστόσο να δείχνει έτοιμη να ξεπεράσει τα επίπεδα των 620 μονάδων. Μάλιστα, παρά την άνοδο, οι πωλητές έχουν κάνει την εμφάνισή τους στο ταμπλό, κυριαρχώντας σε επιλεγμένους τίτλους.

Πιο αναλυτικά, ο ΓΔ καταγράφει άνοδο 1,65% στις 617,34 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 22,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 18 εκατ. τεμάχια. Κέρδη 1,80% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.510,81 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 0,55% στις 367,40 μονάδες.

Στη Λεωφόρο Αθηνών επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για την υποχώρηση, που σημειώνει η πανδημία του κορονοϊού στη χώρα μας, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη, με τις συζητήσεις τώρα να επικεντρώνονται στην επόμενη μέρα και συγκεκριμένα στο σχέδιο της σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα και στη στήριξη της οικονομίας και των κλάδων, που επλήγησαν από την πρωτοφανή υγειονομική κρίση.

Χρηματιστηριακοί αναλυτές επισημαίνουν ότι το μεγάλο στοίχημα της οικονομίας είναι πότε θα αρθεί σταδιακά η καραντίνα για να μπορέσει να αρχίσει να λειτουργεί η οικονομία με το πιο σημαντικό μέλημα να είναι ο τουρισμός, που ουσιαστικά είναι και ένα πολύ μεγάλο μέρος του ΑΕΠ.

Αυτό που αξίζει, πάντως, να επισημανθεί είναι ότι αγορά και επενδυτές δεν έχουν πειστεί από τις αποφάσεις της πρόσφατης τηλεδιάσκεψης του Eurogroup, εκτιμώντας ότι τα μέτρα των 540 δισ. ευρώ δεν αρκούν, για να αντιμετωπιστούν οι τραγικές οικονομικές επιπτώσεις από την επέλαση της νόσου.

Περιμένουν, λοιπόν, να δουν μία πιο δυναμική «απάντηση» μελλοντικά, προσβλέποντας σε γεφύρωση του χάσματος των διαφορών των Ευρωπαίων.

Σε τεχνική βάση τώρα, ο Γενικός Δείκτης σταμάτησε με μεγάλη ακρίβεια πάνω στον εκθετικό κινητό μέσο των 30 ημερών κοντά στις 630 μονάδες. Η αποφόρτιση της ανόδου ενδεχομένως να λάβει χώρα έως τις 580 μονάδες, επίπεδο το οποίο μπορεί να θεωρηθεί ως το πρώτο οχυρό στήριξης της αγοράς μετά την συσσώρευση που προηγήθηκε σε αυτές τις ζώνες τιμών.

Χρηματιστηριακοί αναλυτές επισημαίνουν ότι το μεγάλο στοίχημα της οικονομίας είναι πότε θα αρθεί σταδιακά η καραντίνα για να μπορέσει να αρχίσει να λειτουργεί η οικονομία με το πιο σημαντικό μέλημα να είναι ο τουρισμός, που ουσιαστικά είναι και ένα πολύ σημαντικό «κεφάλαιο» της χώρας.

Σε επίπεδο μετοχών, η Aegean σημειώνει άλμα 10,10%, με τον Ελλάκτωρ και την Coca Cola να την ακολουθούν με άνοδο 6,93% και 4,47% αντίστοιχα. Άνω του 3% είναι η άνοδος σε ΕΧΑΕ, Βιοχάλκο και Λάμδα και άνω του 2% σε Σαράντη, ΔΕΗ, Μυτιληναίο και Εθνική.

Τα κέρδη σε ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΥΔΑΠ, Jumbo, ΑΔΜΗΕ και Πειραιώς ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ΟΠΑΠ, Titan, Alpha Bank, Ελληνικά Πετρέλαια και ΓΕΚ Τέρνα. Στον αντίποδα, σε αρνητικά εδάφη, αλλά με ελεγχόμενες απώλειες, κινούνται οι ΟΤΕ, Eurobank και Φουρλής, με την Motor Oil να είναι στο -1,33%.

Αν σου άρεσε κάνε