Στη «δίνη» του εμπορίου και της Fitch το ΧΑ

Στη «δίνη» του εμπορίου και της Fitch το ΧΑ

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 11:38 Δημιουργία 05/08/19, 11:29

«Μάχη» με τις διεθνείς πιέσεις δίνει στο ξεκίνημα της εβδομάδας η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, η οποία συν τοις άλλοις επιχειρεί να «χωνέψει» τη μη βελτίωση της αξιολόγησης της Ελλάδας από τον οίκο Fitch, ο οποίος επιβεβαίωσε το «ΒΒ-» την περασμένη Παρασκευή.

Ειδικότερα, στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,93% στις 876,87 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 4,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,4 εκατ. τεμάχια.

Την ίδια στιγμή, πτώση 1,02% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.160,31 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 2,04% στις 771,53 μονάδες.

Η Fitch επιβεβαίωσε την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας στη βαθμίδα «BB-», διατηρώντας παράλληλα σταθερό το outlook, ωστόσο η αγορά περίμενε αναβάθμιση.

Πάντως, ο οίκος άνοιξε «παράθυρο» για αναβάθμιση τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, όταν θα έχει παρουσιαστεί και το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2020.

Υπενθυμίζεται ότι την τελευταία φορά που η Fitch αναβάθμισε το rating της Ελλάδας ήταν πριν περίπου έναν χρόνο, στις 10 Αυγούστου του 2018 και μάλιστα κατά δύο βαθμίδες.

Στο μεταξύ, το ΧΑ προσπαθεί να ισορροπήσει απέναντι στο διεθνές πρέσινγκ, στον απόηχο της αναζωπύρωσης της εμπορικής διαμάχης.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς σημειώνει απώλειες 3,93%, με τις ΕΧΑΕ, Εθνική, ΑΔΜΗΕ, Alpha Bank και ΟΛΠ να ακολουθούν με πτώση που ξεπερνά το 2%. Άνω του -1% είναι οι απώλειες σε ΔΕΗ, Titan, Coca Cola και Βιοχάλκο.

Ήπια πτωτικά κινούνται οι Eurobank, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, Τέρνα Ενεργειακή, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, Φουρλής και ΟΠΑΠ. Χωρίς μεταβολή οι ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Cenergy και Aegean, ενώ στον αντίποδα, μικρά κέρδη καταγράφουν οι Λάμδα και Jumbo. Στο +1,16% είναι ο Σαράντης.

Αν σου άρεσε κάνε