ΧΑ: Κίνηση πάνω από τις 865 μονάδες με το «βλέμμα» σε ΕΤΕ και Μαξίμου

ΧΑ: Κίνηση πάνω από τις 865 μονάδες με το «βλέμμα» σε ΕΤΕ και Μαξίμου

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 11:50 Δημιουργία 11/07/19, 11:09

Πάνω από τα επίπεδα των 865 μονάδων άνοιξε η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά τη συνεδρίαση της Πέμπτης, ύστερα από τη χθεσινή ισχυρή τραπεζική ρελάνς με άνοδο της τάξεως του 4,5%.

Οι αναλυτές επισημαίνουν πως υποστηρικτικά στο ΧΑ λειτουργεί και το εύφορο κλίμα, που επικρατεί στις ευρωαγορές στον απόηχο του «σήματος» της Fed για μείωση των επιτοκίων.

Η προσοχή βέβαια επικεντρώνεται στην ΕΤΕ και στο ανοιχτό βιβλίο προσφορών για το ομόλογο Tier II της Τράπεζας.

Ταυτόχρονα, αγορά και επενδυτές «διαβάζουν» τα μηνύματα του νέου υπουργού Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη για τη διάσωση της ΔΕΗ, η οποία βρίσκεται στο χείλος της επιβίωσης, ενώ ιδιαίτερα θετικά φαίνεται πως επιδρά η συμβολική κίνηση του Άδωνι Γεωργιάδη να συναντηθεί την πρώτη μέρα ανάληψης των υπουργικών καθηκόντων του, με τον Οδυσσέα Αθανασίου της Lamda.

Κορυφαίοι παίκτες βλέπουν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη κινεί διαδικασίες fast track για άμεσα αποτελέσματα σε «καυτά» μέτωπα. Το «βλέμμα» είναι στραμμένο στο κυβερνητικό έργο, τη στιγμή που κρίσιμα νομοσχέδια παίρνουν σιγά σιγά το δρόμο για τη Βουλή.

Είναι ξεκάθαρο πως η αγορά παρακολουθεί με μεγάλη σχολαστικότητα τις ενέργειες της κυβέρνησης και αναπροσαρμόζει τις θέσεις της.

Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, στις 11:10 o Γενικός Δείκτης Τιμών κερδίζει 0,70% στις 867.60 μονάδες και η αξία των συναλλαγών διαμορφώνεται στα 6,90 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,81%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 1,26%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της ΔΕΗ (+3,30%), της Πειραιώς (+2,20%), της Εθνικής (+1,72%) και της Aegean Airlines (+1,72%).

Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Jumbo (-0,69%), του ΟΠΑΠ (-0,31%) και της Τέρνα Ενεργειακή (-0,27%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Πρώτων Υλών (+4,60%) και των Τροφίμων (+0,92%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες της Υγείας (-0,43%) και των Προσωπικών Προϊόντων (-0,39%).

Ανοδικά κινούνται 44 μετοχές, 23 πτωτικά και 12 παραμένουν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές Attica Bank +6,98% και Unibios +4,67%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές ΕΛΓΕΚΑ -28,36% και Moda Bango -13,16%.

Αν σου άρεσε κάνε