Πήρε «φόρα» το ΧΑ με στήριξη από ΔΕΗ και Lamda - Βλέπουν έργα οι επενδυτές

Πήρε «φόρα» το ΧΑ με στήριξη από ΔΕΗ και Lamda - Βλέπουν έργα οι επενδυτές

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 13:27 Δημιουργία 10/07/19, 12:21

Με φόρα προς τα επίπεδα, όπου είχε «σκαρφαλώσει» προεκλογικά, κινείται η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά αυτή την ώρα, «γράφοντας» ισχυρά κέρδη άνω του 2%, ύστερα από δύο έντονες πτωτικές συνεδριάσεις, στη διάρκεια των οποίων ο βασικός δείκτης σημείωσε συνολικές απώλειες 6,04%, ενώ η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ μειώθηκε κατά 3,2 δισ. ευρώ.

Σχολιάζοντας τη σημερινή εικόνα στη Λεωφόρο Αθηνών, χρηματιστηριακοί αναλυτές επισημαίνουν πως παρατηρείται είσοδος αρκετών κεφαλαίων σε τίτλους, οι οποίοι βρίσκονται στο επίκεντρο του κυβερνητικού έργου, οπότε αναμένονται σημαντικές εξελίξεις.

Στο πλαίσιο αυτό, ΔΕΗ και Lamda Development «γράφουν» άνοδο 5,04% και 4,96% αντίστοιχα, ενώ η Πειραιώς σημειώνει άλμα 6,07%.

Αγορά και επενδυτές «διαβάζουν» τα μηνύματα του νέου υπουργού Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη για τη διάσωση της ΔΕΗ, η οποία βρίσκεται στο χείλος της επιβίωσης, ενώ ιδιαίτερα θετικά φαίνεται πως επιδρά η συμβολική κίνηση του Άδωνι Γεωργιάδη να συναντηθεί χθες, πρώτη μέρα ανάληψης των υπουργικών καθηκόντων του, με τον Οδυσσέα Αθανασίου της Lamda. Κορυφαίοι παίκτες βλέπουν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη κινεί διαδικασίες fast track για άμεσα αποτελέσματα σε «καυτά» μέτωπα. Το «βλέμμα» είναι στραμμένο στο κυβερνητικό έργο, τη στιγμή που κρίσιμα νομοσχέδια παίρνουν σιγά σιγά το δρόμο για τη Βουλή.

Το τελευταίο διήμερο προβλημάτισε. Ο ΓΔ διολίσθησε, ωστόσο η αντίδραση ήταν λογική. Αναλυτές αναφέρουν ότι η αγορά προερχόταν από ένα 8ήμερο ανοδικό σερί και από ένα εντυπωσιακό πρώτο εξάμηνο, συνεπώς η «διόρθωση» ήταν αναμενόμενη.

Εξάλλου, είχαν καταγραφεί υπερβολές στο ταμπλό, οπότε με το «χαίρετε» της νέας κυβέρνησης, δόθηκε η ευκαιρία να υπάρξει αυτή η ανακατάταξη των θέσεων και των χαρτοφυλακίων, κάτι που συνεχίζεται και σήμερα, με μικρότερη ένταση.

Το ΧΑ «κατρακύλησε», στον απόηχο των αυστηρών συστάσεων της Κομισιόν προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη για άμεση υλοποίηση των συμφωνηθέντων, επιβεβαιώνοντας πως η «κληρονομιά» Τσίπρα είναι βαρίδι.

Η ΕΕ επανέλαβε ότι ο δημοσιονομικός στόχος για πλεόνασμα 3,5% κινδυνεύει φέτος, τονίζοντας πως το πακέτο Ζαππείου στοιχίζει. Συνεπώς, οι καυτές πατάτες έχουν τώρα περάσει στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, για την οποία ο πήχης προσδοκιών έχει ανέβει.

Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό,ο Γενικός Δείκτης Τιμών στις 12:20, διαμορφώνεται στις 858,66 μονάδες σημειώνοντας κέρδη 2,15%.

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 27,55 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 1,83%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 3,00%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Πειραιώς(+5,56%), της ΔΕΗ(+5,31%), της Lamda Development(+3,75%) και της Εθνικής (+3,36%).

Αντιθέτως πτώση καταγράφει μόνο η μετοχή της Coca Cola HBC (-0,83%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες της Ακίνητης Περιουσίας(+4,41%), των Πρώτων Υλών (+4,19%) και των Τραπεζών(+3,20%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες του Εμπορίου(-0,65%) και των Τροφίμων (-0,46%).

Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η Alpha Bank και η Eurobank με 3.099.389 και 2.015.571 μετοχές, αντιστοίχως.

Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώνουν η Alpha Bank με 5,011 εκατ. ευρώ και η Πειραιώς με 3,559 εκατ. ευρώ.

Ανοδικά κινούνται 67 μετοχές, 21 πτωτικά και 8 παραμένουν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές:Ίλυδα+16,17% και Unibios+10,26%.

Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Βιοκαρπέτ-14,81% και Φιερατέξ-13,33%.

Αν σου άρεσε κάνε